Közélet

Jelentős lépéseket tett a kormány a fiatalok itthon maradása érdekében

Jelentős lépéseket tett a kormány a fiatalok itthon maradása érdekében

2013. október 11., péntek
Jelentős lépéseket tett a kormány a fiatalok itthon maradása érdekében
retvari_ence_gs

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a kormány hathatós és fontos döntéseket hozott az elmúlt három évben a fiatalok Magyarországon tartása érdekében.

Rétvári Bence

erről a Gyere Haza Alapítvány által rendezett Return ticket - A külföldről hazatérők lehetőségei című konferencián beszélt a fővárosban. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, olyan fiatalok hívták életre az alapítványt és a mozgalmat, akik nemcsak arról vannak meggyőződve, hogy nem külföldön szeretnének boldogulni, hanem arról is, hogy másokat is meg tudnak győzni álláspontjuk helyességéről. Érzelmi, racionális és anyagi szempontokat egyaránt fel lehet hozni az itthoni boldogulás mellett - mondta. Magyarországon a biztonság, az állam stabilitása mellett a szabadság is teljes mértékű, és nem jellemző a társadalom elöregedése sem olyan mértékben, mint egyes nyugati országokban. Mint mondta, a kormány az elmúlt három évben nem azt a politikát folytatta, amit

Gyurcsány Ferenc

képviselt, hogy "el lehet innen menni", hanem hathatós és jelentős anyagi ráfordításokkal járó döntéseket hozott a fiatalok itthon tartása érdekében. Az ugyanakkor jó az országnak, ha a fiatalok külföldön tanulmányokat folytatnak, nyelvet tanulnak, tapasztalatot szereznek. Az a lényeg, hogy a megszerzett tudással visszatérjenek - jelentette ki, hangsúlyozva, a kormánynak feladata az is, hogy visszatérésük érdekében rugalmas feltételeket teremtsen. Szólt arról is, hogy az elmúlt három évben 200 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, mára mintegy négymillióan dolgoznak Magyarországon, s a munkanélküliség tíz százalék alá csökkent, aránya jobb, mint az uniós átlag. Szerinte arányaiban kevesebb magyar fiatal vállalt külföldön munkát például Lengyelországhoz, Romániához vagy Hollandiához képest. A fiatalok munkanélkülisége ugyanakkor az átlagnál magasabb, hasonlóan az uniós helyzethez, ezért indították el a többi közt a munkahelyvédelmi akciótervet. Ennek köszönhetően 720 ezer munkavállaló munkahelyét őrizték meg Magyarországon - mondta. A 25 éven aluliak esetében 6,2 milliárd keretösszegű alprogram indult az akcióterven belül, s átlagosan havonta 95 ezer fiatal munkahelyét óvták meg. A pályakezdő fiatalok közül havonta 8100 juthat munkához. Erre mintegy 900 millió forintot biztosítanak - tette hozzá az államtitkár. Rétvári Bence elmondta, hogy akik a szakképzést választják, ösztöndíjat kapnak, és a diákmunkát is ösztönözték. Reményének adott hangot, hogy egyre többen látják majd a javuló gazdasági körülményeket, és azt, hogy megéri hazajönni, van itthon lehetőség és lehet boldogulni.

Bauer Béla

, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány vezető kutatója szerint amikor valaki elhagyja az országot, szempont lehet számára a tanulási lehetőség, a jól fizető munka, esetenként a biztosabb szociális védőháló. Hasznosítható lehet a későbbiekben például a kapcsolati tőke, a tapasztalatszerzés. Hátrányként említette egyes politikai mozgalmak fenyegetését, a lakóhely szerinti diszkriminációt. "Egyre zártabbak ma már a társadalmak, s a nemzeti identitás csökkenése a jellemző" - állapította meg. Elmondta, az összes magyar hallgató 2,7 százaléka tanul külföldön, ez a felét sem éri el az osztrák és a német adatnak, míg az európai átlag 3,6 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.