Közélet

Javaslatot készített a devizahitelekre a bankszövetség

Javaslatot készített a devizahitelekre a bankszövetség

2013. október 26., szombat
Javaslatot készített a devizahitelekre a bankszövetség

A novemberi határidő előtt már pénteken benyújtotta a bankszövetség a devizahitelekre vonatkozó mentőcsomagját: átfogó javaslatot dolgoztak ki, külön foglalkoznak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem - mondta az M1 Híradónak a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Kovács Levente

ismertetése szerint odafigyelnek a peres ügyekre is, valamint két olyan új pontot is rögzítettek a javaslatban, amelyek a civil szervezetekkel folytatott egyeztetések eredménye. Az egyik újdonság, hogy a bankok hozzájárulásával előrébb hozzák a kilakoltatási moratóriumot. Eszerint november 1-jétől nem kezdeményeznek kilakoltatást. A másik újítás, hogy a kilakoltatás akkor is elmarad, ha az adósság nem haladja meg az 500 ezer forintot. További részletekről azonban a bankszövetség főtitkára nem nyilatkozott - olvasható a hirado.hu-n. A Híradó úgy tudja, a bankok javaslata - bár több új elemet is tartalmaz - jelentős részben a már szeptemberben elkészült két javaslatra épül. Egy, a hírműsornak nyilatkozó szakember szerint létezik olyan megoldás, amellyel csökkenhetnek a törlesztőrészletek, és amivel a bankok sem kerülnek nehéz helyzetbe.

Kézdi Zsolt

, a Banki Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke szerint ilyen lehet például a kamatok csökkentése, hiszen hosszú éveken keresztül a bankok folyamatosan emelték a kamatokat, és így jelentős bevételre tettek szert. "Másik lehetőség a kezelési költségek csökkentése. Korábban devizában számolták el a kezelési költségeket, ami árfolyam- veszteséget eredményezett, és növelte a törlesztőrészletet is. Ha ezt forintosítják, akkor az a törlesztés csökkenéséhez vezethet" - magyarázta Kézdi Zsolt.

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, három-öt év alatt lehetne kivezetni a lakáscélú deviza alapú jelzáloghiteleket. Hozzátette: a kormány olyan megoldást szeretne találni a devizahitelesek problémájára, amellyel jövőre már 15-20 százalékkal csökken az érintettek törlesztőrészlete. A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a kormány arra kérte a bankokat, hogy 2013. november 1-jéig módosítsák a szerződéseket, és tegyenek lépéseket a törlesztőrészletek csökkentése érdekében, mivel azonban a visszajelzések alapján a bankok nem tudtak "tömeges megoldást találni" az elmúlt két hónapban, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium most azon dolgozik, hogy november elseje után haladéktalanul be tudjon terjeszteni egy, a devizahitelesek problémájára megoldást kínáló javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.