Közélet

Hétköznapi hősök vigyáztak a bulizó szuperhősökre + FOTÓK

Hétköznapi hősök vigyáztak a bulizó szuperhősökre + FOTÓK

2013. október 1., kedd
Hétköznapi hősök vigyáztak a bulizó szuperhősökre + FOTÓK
DSCF5622

Több mint két éve dolgoznak a Déli Party-Service munkatársai azon, hogy a szegedi szórakozóhelyekre ellátogató fiatalok lába alól a féktelen bulizás hevében se csússzon ki a talaj. A nagyrészt önkéntesekből álló csapatot a Rongy kocsmába kísértük el egy éjszakai műszakra.

Viszonylag eseménytelen éjszakát tölthettek el a Déli Party-Service dolgozói a Rongy kocsma Fantasy Partiján, bár a gyanútlanul betévedők könnyen azt hihették, hogy kevertek valamit az italukba: gázálarcos katonák, szuperhősök, sőt a Mortal Kombat nevű videojáték fél szereplőgárdája szórakozott körülöttük. A cosplay-buli nyugodtan zajlott, szerencsére ezen az estén senki sem szorult a partiszervíz ápolására. Mint kiderült, nem is a Rongyban szokott a legtöbb gond lenni.

Mit szívott Malacka?

A szegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) és az ALISMA Egyesület közreműködésével hozta létre 2010 végén a Déli Party-Service-t – alig pár hónappal a West Balkan szórakozóhelyen történt, halálos áldozatokat is követelő tragédia előtt. Céljuk a biztonságosabb éjszakai élet biztosítása a fiatalok körében legnépszerűbb szegedi szórakozóhelyek (a Retro Klub, a SING-SING Music Hall, a JATE Klub, valamint a Rongy Kocsma) és a nyári fesztiválok látogatásával. Prevenciós célzattal a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó teszteket és feladványokat tölthetünk ki standjuknál, totózhatunk a könnyűdrogokról vagy kitalálhatjuk például, hogy a Micimackó című mese szereplői viselkedésük alapján milyen tudatmódosító szer befolyása alatt állhatnak. A buli második felétől pedig őrjáratokat indítanak a dolgozók a buli elhagyatottabb pontjaira is: a mellékhelyiségbe vagy az udvarba, az alkoholtól (vagy akármi mástól) rosszul lévő fiatalok után kutatva.

„A láthatóan kábult fiatalokhoz megyünk oda, ásványvizet viszünk nekik és kikísérjük őket levegőzni. Vannak, akik ilyenkor elszakadnak a társaságuktól, kiülnek a hidegre, de nem is érzik, hogy fáznának. Nekik megpróbáljuk megkeresni a barátaikat, ha kell, segítünk a hazajutásukban” – mondta Rab Hajnalka, a drogcentrum munkatársa. Az önkéntesek mindegyike egy egészségügyi tréningen vett részt korábban, vészhelyzet esetén még az újraélesztés módjaival is tisztában vannak – hála istennek erre még sosem került sor. „Inkább a Retróban és a Singben szokott sok lenni a teendő, ahol a 16-20 év közötti fiatalok sokszor nem tudják még, hol a határ. A Jatéban szórakozó egyetemisták főként a vizsgaidőszakot nyitó és záró bulikon isznak többet a kelleténél. Bulinként 1-2 személy szinte mindig van, aki segítségre szorul” – tette hozzá Hajnalka. Inspirálja a dolgozókat a sok pozitív visszajelzés is, hiszen több szülő felvette velük a kapcsolatot, akik nyugodtabban engedik el gyerekeiket szórakozni, mert tudják, hogy baj esetén lesz, aki gondoskodjon róluk. Óvszert is oszt a partiszervíz a pároknak, melyre leginkább a fesztiválokon van nagy szükség - nehogy egy koncert utáni, sátoralji légyott emlékét később több hónapos orvosi vizit keserítse meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.