Bulvár

Hatalmas vaskori oszlopsorokat tártak fel svéd régészek

Hatalmas vaskori oszlopsorokat tártak fel svéd régészek

2013. október 27., vasárnap
Hatalmas vaskori oszlopsorokat tártak fel svéd régészek

Hatalmas vaskori fa oszlopsorokat tártak fel Ó-Uppsala vaskori temetkezési helye mellett - jelentették be svéd régészek.

Új vasútvonal építését megelőző ásatásaik során fa oszlopok két hosszú sorának nyomait fedezték fel Ó-Uppsala, a törzsi svédek pogány vallási központja mellett. Az egyik sor egy kilométeres, a másik fele ilyen hosszú.

Lena Beronius-Jorpeland

régész szerint az oszlopsorok az 5. században épülhettek, ám nem tudni még, milyen céllal. A kutató Svédország legnagyobb vaskori építményének nevezte őket, geometriai szerkezetüket pedig egyedülállónak tartja. Beronius-Jorpeland elmondta, a hat méterenként levert cölöpök tökéletesen egyenes vonalat alkottak, az építők pontosan tudták, merre halad a vonal, és hová helyezzék az oszlopokat. A régész szerint effajta konstrukcióknak nem sok nyomát ismerik a korszakból. Az oszlopok eredetileg legalább hét méter magasak lehettek, az egyes cölöpökben talált csontok feláldozott állatokra utalnak. Ó-Uppsalát az ősi skandináv vallás központjának tartják, ahol a hívők Odinnak, Thornak és más isteneiknek mutattak be állatáldozatot. Az oszlopsorokat a város híres ősi temetkezési helye mellett találták meg, ahol - úgy vélik - a három vaskori király,

Aun

,

Egil

és

Adils

is nyugszik. Középkori írott források a várost véres pogány szertartások és vallási ünnepek helyeként írják le. A kutatók szerint a területen újabb oszlopsorok lehetnek, ezért folytatják a feltárást és a leletek elemzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.