Közélet

Fidesz: töröljék el az előzetes letartóztatás felső határát!

Fidesz: töröljék el az előzetes letartóztatás felső határát!

2013. október 9., szerda
Fidesz: töröljék el az előzetes letartóztatás felső határát!
gulyas_gergely

Az ároktői banda ügye miatt a Fidesz-frakció azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a legsúlyosabb – legalább 15 éves szabadságvesztéssel fenyegetett – élet elleni bűncselekmények esetében ne legyen felső határa az előzetes letartóztatásnak – ezt tartalmazza többek között az a javaslat, melyet Gulyás Gergely ismertetett Kocsis Mátéval tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

MSZP-s képviselők kezdeményezték, hogy az alkotmányügyi illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottságai a szerdai napon tartsanak együttes ülést az ároktői ügy kapcsán. A kormánypártok képviselői nem vesznek részt ezen az ülésen – jelentette be

Kocsis Máté

. A politikus elmondta, politikai hisztériakeltésnek tartják, amit az ellenzéki pártok az ároktői ügy kapcsán művelnek, ahogyan felhasználják idős emberek jogos félelmeit is. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy politikai felhangú bizottsági vitában érdemi javaslatok születhetnek az esetleges jogszabályváltozásokkal kapcsolatban. Kocsis Máté arra is emlékeztetett, hogy az ároktői banda által elkövetett bűncselekmények a szocialisták kormányzása alatt történtek, az eljárások is azóta húzódnak. Ezért nem tartjuk hitelesnek, hogy a szocialista képviselők független szakértőként lépnek fel ebben az ügyben. Nem tartjuk célravezetőnek azt sem, hogy politikai hisztériakeltésre használják fel egyes képviselők az albizottsági ülést – fűzte hozzá. A politikus bejelentette: Gulyás Gergely képviselővel törvénymódosító javaslatokat terjesztenek az Országgyűlés elé. A sajtótájékoztatón

Gulyás Gergely

kronológiai sorrendben ismertette az ároktői banda bírósági ügyét, és kitért azokra a mozzanatokra, melyek miatt ilyen sokáig húzódhatott az ügy. Elmondta, a legsúlyosabb bűncselekmények esetében az előzetes letartóztatás jelenlegi leghosszabb időtartama négy év. Gulyás Gergely emlékeztetett, nemrég ez még három év volt, ezt emelték fel négy évre. De úgy tűnik, ez sem elég – jegyezte meg a politikus az ároktői ügyre utalva. A Fidesz-frakció azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a legsúlyosabb – legalább 15 éves szabadságvesztéssel fenyegetett – élet elleni bűncselekmények esetében ne legyen felső határa az előzetes letartóztatásnak – húzta alá Gulyás Gergely. Gulyás Gergely ismertette azt is, hogy kezdeményezik a büntetőeljárási törvény módosítását, azért, hogy legfeljebb 60 – kivételes bonyolultságú ügy esetében 90 – nap alatt véleményt kelljen adnia a szakértőnek. Ha elmulasztja ezt a határidőt, akkor nem jár a szakértői díj, sőt a bíróságnak kötelezően rendbírságot kell kiszabnia – fűzte hozzá. További javaslat, ha kiemelten súlyos esetekben az előzetes letartóztatásra valamilyen oknál fogva nem kerül sor, akkor az ügyésznek mindig indítványoznia kell a lábperec alkalmazását. Megfontoljuk azt is, hogy a polgári eljárások gyorsítása érdekében módosítjuk a polgári perrendtartást úgy, hogy ott is szankciók követhessék a szakértői mulasztásokat – fejtette ki a szakpolitikus. Elmondta, a javaslatokat két héten belül elő fogják terjeszteni. Úgy gondoljuk, az igazságszolgáltatás jelenlegi működése – beleértve a szakértői intézetét is – egy örökség; 2012. január 1. óta nagyon sokat tett az Országos Bírósági Hivatal, hogy csökkentse az ügyhátralékot. De azt látjuk, hogy sajnos a korábbi felhalmozott ügyhátralék miatt még mindig előfordulhatnak ilyen tűrhetetlen, elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan esetek – fogalmazott Gulyás Gergely.

Újra együtt a „nagy csapat”

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól a Fidesz ahhoz, hogy a 2006-os események fényében az idei október 32-ai ellenzéki tüntetésen Gyurcsány Ferenc is színpadra lép, Kocsis Máté azt válaszolta, hogy semmi meglepő nincs ebben, régóta mondják, hogy újra együtt a „nagy csapat”. Személy szerint ők azok, akik együtt tették tönkre az országot korábban, akik országlása idején megduplázódott a munkanélküliség és az államadósság, elvonták a 13. havi nyugdíjat és bért – fűzte hozzá. Szomorú vagyok, hogy ezek az emberek még a magyar közélet meghatározó részei lehetnek – jegyezte meg.

Tavares az MSZP strómanja

Egyes hírek szerint magyar szocialista EP-képviselők is közreműködhettek a Tavares-jelentés elkészítésében. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, nem lepődtek meg, mert már korábban is éltek ilyen feltételezésekkel. Bizonyító ereje van, hogy egy szocialista EP-képviselő ismeri ezt be – fűzte hozzá. A fideszes politikus szerint szánalmas a szocialisták magyarázkodása, ugyanis Herczog Edit azt írta, hogy a Tavares-jelentés összeállításában közreműködött Tabajdi Csaba és Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselők is. Tudomásul vesszük, hogy ez a talán jobb sorsra érdemes portugál kommunista az MSZP strómanja volt csupán – jegyezte meg Gulyás Gergely.

(fidesz.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.