Közélet

Ételkóstolók és bemutatók a Gluténmentes Napon + FOTÓK

Ételkóstolók és bemutatók a Gluténmentes Napon + FOTÓK

2013. október 14., hétfő
Ételkóstolók és bemutatók a Gluténmentes Napon + FOTÓK
glutenmentes_nap_mj 09

Diós hókifli, kókuszos golyó, perec, kakaós csiga és muffinok – ezekből a lisztmentes finomságokból is válogathattak az érdeklődők szombaton a piarista gimnáziumban, ahol tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Gluténmentes Napot.

„Amikor fél éve szembesültünk azzal, hogy az unokám tej- és gluténérzékeny, úgy éreztük, nem fogjuk tudni kezelni ezt a helyzetet. Elkezdtünk utánaolvasni, s szépen lassan egyre több információhoz és recepthez jutottunk” – mesélte Szigetiné Mónika. Sok mindenre kell figyelniük, s a második osztályos kislánynak – akiről azt is megtudtuk, hogy tehetséges dzsúdós – otthon főzik meg a speciális ételeket. Mónika úgy látja, az egész diétában a kenyér és péksütemény a legfontosabb, s nagy öröm volt számára, amikor először sikerült állagában és ízében egyaránt jó kenyeret sütnie. A „Cöli” Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesület idén is gluténmentes élelmiszereket gyártó és forgalmazó cégeket hívott meg a Dugonics András Piarista Gimnáziumba, ahol kedvezményes vásár, orvosi előadás és szűrés is várta az érintetteket. A rendezvény hírére Zentáról és romániai településekről is érkeztek, de Orosházáról, Szekszárdról és Ajkáról is jöttek gluténérzékenyek.

Pappné Berki Beáta

, az egyesület elnöke elmondta, szerencsére évről-évre növekszik a gyártók és forgalmazók száma, amit az is generál, hogy egyre gluténérzékeny ember él közöttünk. A betegek számának növekedése arra is visszavezethető, hogy szerencsére egyre hamarabb felismerik a problémát, így a élethosszig diétára is korábban térnek át a páciensek. Gyógymód ugyanis nincs, csak a szigorú diéta jelent megoldást. A rendezvényen kürtős kalácsot is kínáltak, voltak torták, muffinok és tésztafélék is. Előrelépés, hogy egyre többen készételeket is gyártanak, sőt Szegeden akár lisztérzékeny menüt is rendelhet magának bárki. A házhoz szállítás nemcsak azoknak jó, akiknek kevés az idejük, hanem a diéta megkezdésekor is praktikus, Pappné Berki Beáta tapasztalatai szerint sokan kétségbeesnek, hogy vajon mit is ehetnek, s mit kell elkerülniük.

glutenmentes_nap_mj 17

Az egyesület elnöke például a nagyon kukoricás ízű étkeket kerülni, de ő is talál olyat, melyek minőségükben, állagukban, s ami a legfontosabb, ízükben is hasonlítanak azokhoz, a melyeket a diéta megkezdése előtt fogyaszthatott. Szerinte érdemes összehasonlítani a különböző gyártók hasonló termékeit, s nem kimondottan az ár, inkább íz ízviláguk miatt. A „Cöli” rendezvényre erre is kiváló lehetőséget biztosít. „Amikor 2008-ban elkezdtem a diétát, feleannyi termék közül választhattam, mint most. Van egy hotel, mely az országtortákat is elkészíti gluténmentes változatban, s ez nagy öröm számomra. Gyakorlatilag majdnem úgy élhetünk, mint a legtöbb ember, s már nem kell hiányt szenvednünk semmiben” – fogalmazott. Ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik,

Tóthné Laczkó Ildikó

szerint némelyik gluténmentes étel gyakorlatilag ehetetlen. Neki például az egyik cég cukrászsüteményei egyáltalán nem ízlenek, míg más termékeket kimondottan finomnak tart. A hódmezővásárhelyi

Molnár Ferencnének

az egyik unokája lisztérzékeny, s idén is találtak újdonságokat, most egy lisztkeverék érdekelte őket, mert mint elmondta, többfélét ki kell próbálni, hogy az ember megtalálja a számára legjobbat. A másik unoka,

Molnár Zsuzsanna

tejérzékeny, testvérének gluténmentes ételeket lehet csak ennie, míg édesapjuk cukorbeteg, így családjukban sok mindenre kell figyelni a főzéskor. Azt is megtudtuk, érdemes végigböngészni a készételek vagy épp a felvágottak csomagolását is, sokan nem is tudják, hogy egyes közismert márkás termékek nem tartalmaznak gluténszármazékot, mivel a sűrítőanyagként általánosan használt búzakeményítőt egyre többen helyettesítik kukoricakeményítővel, ezzel is kedvezve a lisztérzékeny betegeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.