Közélet

Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter

Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter

2013. október 22., kedd
Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter

Nyolcvankét éves korában kedd hajnalban elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter. A Fidesz, a KDNP, a Jobbik, valamint az MDF utódpártja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség is részvétét fejezte ki a politikus halála miatt.

Für Lajos

a Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapító tagja volt. 1991 végétől 1993 májusáig az MDF ügyvezető elnökeként dolgozott, Antall József miniszterelnök 1993. decemberi halála után, 1994. februártól az MDF elnöke volt 1996 márciusáig. A politikus 1990 és 1994 között az Antall-, majd a Boross-kormányban töltötte be a honvédelmi miniszteri posztot. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint az egykori tárcavezetőt, aki budapesti Honvédkórházban hunyt el, a HM saját halottjának tekinti, és osztozik a család gyászában. A volt miniszter temetését a család kérésének megfelelően szűk, családi körben rendezik majd meg. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja mély megrendüléssel értesült Für Lajos egykori honvédelmi miniszter haláláról, és őszinte részvéttel osztozik a család bánatában - közölte a kormánypárti frakció az MTI-vel. A Kereszténydemokrata Néppárt megrendüléssel fogadta Für Lajos halálának hírét. A kisebbik kormánypárt közleményében azt írta: az MDF egykori alapítójának, későbbi honvédelmi miniszternek elévülhetetlen érdemei voltak a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében. A KDNP részvétét fejezte ki a gyászoló családnak. A Jobbik mély fájdalommal értesült Für Lajos egykori honvédelmi miniszter, történész, egyetemi tanár elhunytáról.

Vona Gábor

pártelnök közleményében arra is kitért, hogy Für Lajos életútja, a kommunista rendszer megdöntésében szerzett elévülhetetlen érdemei, elkötelezettsége követendő példa kell hogy legyen minden, hazáját szerető magyar ember számára. Vona Gábor külön kiemelte Für Lajosnak "a Magyar Gárda gárdistái melletti önzetlen és állhatatos kiállását". A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség tagjai mély fájdalommal értesültek Für Lajosnak, a Magyar Demokrata Fórum alapítójának és későbbi elnökének haláláról - közölte a párt. Az MDF utódpártjának közleménye szerint tagjai a legnagyobb szeretettel és tisztelettel őrzik meg Für Lajos emlékét, "aki sokszor, sok tekintetben Antall József volt kormányfő helyetteseként dolgozott". Személye annak idején az egyik meghatározó hívójel volt sokak számára, hogy a Magyar Demokrata Fórumot válasszák - írták. Hangsúlyozták, hogy Für Lajos következetesen kitartott tisztessége, hite mellett akkor is, amikor ez "súlyos versenyhátránnyal járt az egyre útszélibb hangnemre és stílusra váltó" közéletben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.