Bulvár

Egy év alatt csaknem 300 brit gyermek került kórházba alkoholproblémákkal

Egy év alatt csaknem 300 brit gyermek került kórházba alkoholproblémákkal

2013. október 15., kedd
Egy év alatt csaknem 300 brit gyermek került kórházba alkoholproblémákkal

Csaknem 300, 11 éves vagy annál fiatalabb gyermeket kellett egy év alatt sürgősségi osztályra szállítani túlzott alkoholfogyasztás miatt Nagy-Britanniában.

A BBC által ismertetett adatokat a brit közegészségügyi szolgálat (NHS) 189 intézménye közül 125 szolgáltatta. Eszerint a vizsgált 2012/13-as időszakban 293 esetben vittek be ittasság miatt 11 éves vagy annál fiatalabb gyermeket sürgősségi osztályra, jóval többet, mint a megelőző 12 hónapban, amikor 216 "részeg gyerek" került orvoshoz. Kiderül az adatokból az is, hogy összesen 6580 kiskorú került alkoholproblémák miatt sürgősségi osztályra. Ez a szám a 2011/12-es időszakhoz viszonyítva csökkent, akkor 7821 volt. Az NHS szerint Nagy-Britanniában minden negyedik kiskorú alkoholfogyasztó iszik meg hetente hét pint (3,5 liter) sörnek megfelelő alkoholmennyiséget.

Ian Gilmore

professzor, a UK Alcohol Health Alliance brit alkoholellenes szervezet elnöke szerint minden tizedik 11 éves gyermek fogyasztott alkoholt az elmúlt héten. "Vannak biztató jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy csökken az alkoholfogyasztó kiskorúak száma, de azok, akik isznak, korábban kezdik, és többet fogyasztanak, amibe egyáltalán nem törődhetünk bele" - mondta a professzor a BBC-nek. "A szeszipar mindent megtett annak érdekében, hogy elfogadtassa: az alkoholfogyasztás normális dolog a társadalmunkban. Annyira normális, hogy a 10-11 éves gyerekek hamarabb ismerik a sör-, mint a fagylalt- vagy süteménymárkákat" - méltatlankodott

Evelyn Gillan

orvos, a Alcohol Focus Scotland skót szervezet vezetője. Több alkoholellenes szervezet szólította fel a szülőket, hogy beszéljenek gyermekeiknek a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.