Közélet

Szimulációs gyakorlat: busszal ütközött egy repülő Szegeden + FOTÓK

Szimulációs gyakorlat: busszal ütközött egy repülő Szegeden + FOTÓK

2013. október 8., kedd
Szimulációs gyakorlat: busszal ütközött egy repülő Szegeden + FOTÓK
katasztropfavedelmi_gyakorlat27_gs

Nagyszabású gyakorlatot tartott kedd délután a katasztrófavédelem a rendőrséggel, mentőkkel és a NAV-val karöltve a Szegedi Repülőtéren.

A Szegedi Reptéren leszállást végrehajtó kisgép pilótája rosszul lesz az egyik utas által a fedélzetre hozott veszélyes anyagtól, és a manőver közben nekiütközik egy autóbusznak – ez volt a szituációja annak a gyakorlatnak, amely során a reptér megmutathatta a légügyi hatóság képviselőinek, hogy felkészült az ilyen típusú helyzetek kezelésére is. Mint

Arany-Tóth Attila

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a repülőtéren felállt a gyakorlatban résztvevő katasztrófavédelem, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a rendőrség, a mentőszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a repülőtér vezetése, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársaiból álló operatív törzs, akik háttérmunkájukkal segítették a beavatkozók tevékenységét. A gyakorlat során a repülőtér tűzoltó egysége a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság kiérkező egységeivel közösen oltotta el a helyszínen a gyakorlat szervezői által gyújtott tálcatüzeket, majd a tűzoltók megkezdték a buszban lévő sérültek kimentését. A mentők a betegek ellátására felállított sátorban sérülési fokuk szerint csoportosították és látták el a sérülteket, akik a forgatókönyv szerinti sérülésüktől függően saját lábon, vagy hordágyon jutottak az ellátási pontra. A repülőgépben szállított, veszélyes anyagot tartalmazó dobozt a katasztrófavédelmi mobil labor vegyvédelmi öltözetben beavatkozó egysége azonosította, majd tároló konténerbe helyezte, és gondoskodtak annak elszállíttatásáról, majd ezután a beavatkozók megkezdhették a gépben lévő sérültek mentését is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai átvizsgálták a légi jármű fedélzetét, és ott az unió területén kívülről érkezett, vámköteles árukat találtak és foglaltak le. A gyakorlat végrehajtásába a szervezők bevonták a közösségi szolgálatukat a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen teljesítő középiskolásokat is, akik a sérülteket statisztaként alakítva testközelből figyelhették meg a tűzoltók beavatkozását.

Korábban:

Leszálló repülőgép ütközött össze egy iskolásokkal teli autóbusszal kedd délután, a Szegedi Repülőtér közelében. A balesetben több személy is megsérült, melyekhez nagy erőkkel vonult ki a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők. A látottak szerencsére csak egy nagyszabású gyakorlat részét képezték, melynek során a tűzoltóság munkatársai a rendőrökkel és a mentősökkel való szoros együttműködést gyakorolhatták be. Míg a többiek a sebesültek mentésére és ellátására koncentráltak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyszínre érkező munkatársai a repülő szállítmányát kutatta át. A gyakorlaton a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mellett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének egységei is szerepet vállaltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.