Közélet

Boros Bánk Levente: politikai háborúra van kilátás

Boros Bánk Levente: politikai háborúra van kilátás

2013. október 26., szombat
Boros Bánk Levente: politikai háborúra van kilátás

A 2014-es választások előtt "komoly gyűlöletkampányra, politikai háborúra" van kilátás a jobb és a balliberális oldal közötti értékrendi szakadék, és az egzisztenciális szempontok miatt - mondta Boros Bánk Levente politológus szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán, a fiatal politológusok kilencedik találkozóján.

Az ellenségkép a politikában című előadásában a politológus kifejtette: a két oldal szembenállása nem kizárólag és nem is elsősorban a hatalom birtoklásáról szól. Ez csupán eszköz két gyökeresen eltérő filozófia, az értéksemlegességet valló balliberális oldal és a hagyományos értékek mellett elkötelezett jobboldal küzdelmében - mutatott rá. Emlékeztetett arra, hogy a kommunikációs tér "uralásáért folytatott háború" már a rendszerváltás pillanatában elkezdődött. A "balliberális véleménymonopólium" mára meggyengülni látszik, emiatt az elmúlt három évben alapvetően csalódottság alakult ki bennük - vélte.

Fricz Tamás

egyetemi docens a Magyarországot és a kormányt ért külső támadások okait, mozgatórugóit elemezte. Kifejtette: Magyarországon ugyan megtörni látszik, ám nemzetközi szinten erőteljes a neoliberális "véleményhatalom", amelynek megnyilvánulásaként külföldi szervezetek "elfogult kritikákat megfogalmazva, meglepő szenvedéllyel" támadják Magyarországot és a kormányt. Véleménye szerint ennek hátterében az áll, hogy az Orbán-kabinet 2010-ben nyíltan szakított a "profitorientált szemlélettel áthatott" neoliberális politikával, felismerve, hogy ez kiszolgáltatottá teszi az államot, és a végletekig legyengíti a társadalmat. A nemzeti értékek következetes képviselete és a konfliktusok felvállalása pedig "kiverte a biztosítékot" - fogalmazott. Fricz Tamás szerint a nyugati sajtóban Magyarországról torzítva megjelenő tények és vélemények a nemzetközi támadások legitimálását szolgálják. Úgy vélte, idővel a külföldi elemzők is megértik, hogy a kormány célja nem egyéb, mint a többségi elv érvényesítésével, a konfliktusok felvállalásával, ám a demokratikus keretekre "feszesen és kínosan ügyelve" befejezni a bő két évtizeddel ezelőtt elkezdett, ám végig nem vitt rendszerváltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.