Bulvár

Bemutatkozott a kis hangyász a vadasparkban

Bemutatkozott a kis hangyász a vadasparkban

2013. október 3., csütörtök
Bemutatkozott a kis hangyász a vadasparkban
Sörényes hangyász született a Szegedi Vadasparkban

Először született sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) Magyarországon, a kölyök még szeptember 12-én jött világra a Szegedi Vadasparkban.

Veprik Róbert

igazgató csütörtökön elmondta, hogy az állatkert munkatársai eleinte némi aggodalommal figyelték Ursulát és kicsinyét, hiszen a 2010-ben a nemzetközi fajmegmentési program keretében Szegedre érkezett nősténynek ez volt az első szülése. Pár nap elteltével azonban megnyugodtak, a kölyök szépen fejlődik az anyja gondoskodása mellett, és most már - némi szerencsével - a látogatók is megfigyelhetik – közölte a szakember. A kölyök apját, a nevének megfelelően kissé harciasabb Árészt jelenleg elkülönítve tartják, nehogy kárt tegyen utódjában. A hangyászok 190 napos vemhesség után viszonylag fejletten hozzák világra kölyküket, a szegedi hangyász csemete ideje nagy részét anyja hátán, vagy éppen faroktövébe kapaszkodva tölti. A nőstény csaknem egyéves koráig cipeli így - most csupán kétarasznyi - kölykét, amely akkorra majdnem olyan nagy lesz, mint anyja.

Sörényes hangyász született a Szegedi Vadasparkban

Vadon - Közép- és Dél-Amerika mocsaraiban, erdőiben és füves területein – a hangyász elsősorban hangyákkal és termeszekkel táplálkozik. A hangyafészkeket kiássa, a termeszek betonkeménységű várait pedig hatalmas karmaival bontja meg. A petéket és a kifejlett rovarokat hatvan centiméteres nyelvével gyűjti össze, amelyet egy perc alatt akár százötvenszer is képes kiölteni. A hangyász többnyire csak rövid időt tartózkodik egy rovarkolónia közelében, mivel a várat védő katonák megtámadják, de ez a néhány perc is elég neki arra, hogy akár ötszáz rovart is megegyen. Ez azonban csak töredéke a vár lakóinak, a kolónia lakói gyorsan pótolni tudják a felfalt egyedeket, így a táplálékforrás megmarad későbbre is. Jelenleg a sörényes hangyászt a természetes élőhelyek pusztulása és az azokat átszelő utak veszélyeztetik. Rengeteg hangyászt ütnek el az autók évről évre. Az elterjedési területén vadásznak is rá, valahol húsáért, másutt kártevőnek tekintik, máshol házi kedvencnek fogják be az illegális állatkereskedők. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége fajmegmentési programot indított a faj szaporítására, a kontinensen - az állatkertek nemzetközi adatbázisának adatai szerint - mintegy 120 példány él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.