Közélet

Áldozatvédelmi előadást tartottak Dorozsma időseinek + FOTÓK

Áldozatvédelmi előadást tartottak Dorozsma időseinek + FOTÓK

2013. október 17., csütörtök
Áldozatvédelmi előadást tartottak Dorozsma időseinek + FOTÓK
aldozatvedelem20_gs

Kiskundorozsmára látogatott szerdán a "Nem vagyunk egyedül" áldozatvédelmi projekt, ahol a bűnelkövetés célpontjává egyre gyakrabban váló, idős emberek számára tartottak tájékoztató előadásokat. A hasznos tanácsok mellett a résztvevők személyes kérdésekkel is fordulhattak szakemberekhez.

A dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban folytatódott a „Nem vagyunk egyedül” alcímű áldozatvédelmi projekt szerdán. A program szervezői felvilágosító-tájékoztató előadásokat tartottak a helyi nyugdíjas klubok tagjainak a köz-, és magánbiztonságról, a vagyonvédelemről, valamint az áldozatsegítésről, lehetőség volt továbbá arra is, hogy az idősek a témához kapcsolódó problémákról, teendőkről kérdezzenek szakembereket. Az előadássorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a időskorú állampolgárokat a bűnmegelőzés általános és speciális módszereire, megismertesse a konfliktus helyzetek időskorú sajátosságait, valamint hogy hozzájáruljon az időskorú emberek biztonságérzetének erősödéséhez, a méltóságteljes időskor aktív megéléséhez. Az előadók mellett a rendezvényen részt vett többek között

Kiss-Rigó László

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke,

Kothencz János

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek és ifjúságvédelmi főigazgatója és

Lukács János

rendőrtábornok is.

Nőtt az időseket ért, vagyon elleni bűncselekmények száma

"Sajnos évről-évre tapasztaljuk, hogy újabb bűncselekmény-típusokkal károsítják meg az idős embereket. Tapasztalataink szerint elsősorban a szépkorúak esnek áldozatul a vagyon elleni bűncselekményeknek, az elkövetők kihasználják jóhiszeműségüket, hiszékenységüket. Ők még azt a generációt képviselik, akik bíznak az emberekben, amelyet a feléjük közeledők ki is használják. Nagyon jó módszer egy ilyen lakossági fórum arra, hogy felhívjuk a figyelmet a rájuk leselkedő veszélyekre" - nyilatkozta

M. Toronykőy Márta

, a projekt szakmai felelőse, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt hónapokban négy prevenciós kisfilmet is elkészített, amely az idősek áldozattá válásának elkerülését segítette elő. Emellett szórólapok gyártásával hívják fel a figyelmet az idős emberekre leselkedő veszélyforrásokra, melyeket az általuk gyakran látogatott intézményekben szórtak szét.

A tavalyi statisztikai adatok tanulsága alapján az idős korúakat ért, vagyon elleni bűncselekmények száma 1921-ről 2236-ra nőtt, a testi sértés mértéke stagnál, míg a rablások és csalások száma szerencsére némiképp csökkent 2012-ben. "Sajnos az idős embereknek van félnivalójuk, sok rossz tapasztalatunk van nekünk is. A nyugdíjas klubból hazafelé menet egy ismerősünk kezéből is kikapták a táskát, elszaladtak velünk. Tanácsolni szoktuk nekik, hogy ketten-hárman, egymást kísérve menjenek haza, jól zárkózzanak be otthon. Egymásra figyeléssel, összetartással sokat segíthetünk egymáson" - mesélte a fórumon Kovács Ferencné. A nyugdíjas hölgy kiemelte: az ilyen rendezvények és a tájékoztatás nagyon fontos, hiszen az idősek rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak, és nem ismerik a legújabb biztonságtechnikai vívmányokat. A „Nem vagyunk egyedül” alcímű Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 jelű projekt dorozsmai lakossági rendezvényén több mint százan vettek részt.
aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.