Közélet

A jövő évi költségvetés tárgyalásába kezd a parlament

A jövő évi költségvetés tárgyalásába kezd a parlament

2013. október 20., vasárnap
A jövő évi költségvetés tárgyalásába kezd a parlament
parlament_36_gs

A jövő hét valamennyi munkanapján ülésezik az Országgyűlés. A képviselők hétfőn megválaszthatják az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest, valamint elfogadhatják a kormányoldal rezsicsökkentést védő politikai nyilatkozatát. Csütörtökön és pénteken a jövő évi költségvetési javaslatról tárgyalnak harmincórás időkeretben.

A Ház jövő heti első ülése hétfőn, 13 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, amelyeket interpellációk, azonnali kérdések és kérdések követnek. Ezután a nemzetiségi jogokat védő ombudsmanhelyettes személyéről szavaznak. Kállai Ernő eddigi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódjának Székely László, az alapvető jogok biztosa Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét javasolta. Az alapvető jogok biztosának helyettesét hat évre választja a parlamenti képviselők kétharmada, titkos szavazással. Elfogadhatják továbbá a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal tavalyi tevékenyégéről szóló beszámolókat, valamint azt a kormánypárti politikai nyilatkozattervezetet is, amely a rezsicsökkentést védené az Európai Unióval szemben. Utóbbi dokumentumban fideszes és kereszténydemokrata képviselők azt írták, a brüsszeli bürokrácia "előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni" Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve. "A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja" - rögzíti a nyilatkozat, amelynek szövege szerint a magyar parlament elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, valamint a csaknem 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntését a rezsicsökkentés politikájáról. A hétfői szavazásokat követően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-es zárszámadásáról, valamint a hatóság jövő évi költségvetéséről tartanak általános vitát. Kedden korábban tárgyalni kezdett javaslatok vitáit folytatják a képviselők, így ismét hozzászólhatnak például a katasztrófavédelmi törvény módosításához, amelyet egyebek mellett arra hivatkozva kezdeményezett a kormány, hogy a közmunkások is bevethetők legyenek a katasztrófaelhárításban. A szerdai, október 23-i nemzeti ünnep után a 2014-es költségvetés, összesen harmincórás időkerettel meghirdetett általános vitáját bonyolítja le a Ház, várhatóan csütörtök reggel 9 órától péntek délutánig. A napirendi pont tárgyalása 40 perces miniszteri expozéval kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek 30-30 perces felszólalása követ. A képviselők a frakciók vezérszónokai után kapnak szót, akik egyenként szintén fél órában fejthetik ki képviselőcsoportjaik álláspontját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.