Kultúra

A Feszty-körkép restaurálásáról az emlékparkban

A Feszty-körkép restaurálásáról az emlékparkban

2013. október 1., kedd
A Feszty-körkép restaurálásáról az emlékparkban
fesztypanorama_rest 001

Október 5-én a Feszty-körkép restaurálásának kulisszatitkait ismerhetik meg az érdeklődők az ópusztaszeri emlékparkban, ahol a festményt helyreállító lengyel restaurátor csoport egyik tagja, Henryk Lipowitz mesél a közel négy esztendeig tartó, emberfeletti munka szépségeiről, viszontagságairól, személyes élményeiről.

A második világháború idején súlyosan megrongálódott Feszty-körképet 1991-1995 között állította helyre a lengyel Ars Antiqua csoport. A szakemberek a különleges restaurálási eljárást a lengyelországi Wrocław-ban található körképnél szerzett tapasztalatokra építve dolgozták ki. 2013. október 5-én 11.00 és 15.30 órától egy különleges, interaktív tárlatvezetésre várják az érdeklődőket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A Feszty-körképnél a restaurátor csoport egyik tagja,

Henryk Lipowitz

mesél személyes élményeiről, az emberfeletti munka szépségeiről, nehézségeiről, az ópusztaszeri kalandokról és azokról a különleges eljárásokról, amelyeknek köszönhetően újjászületett Feszty Árpád körképfestménye. A körképet helyreállító 25 fős lengyel restaurátor csoport tagjai a hosszúnak ígérkező munka miatt Ópusztaszer településre költöztek, többen közülük családostul, gyermekestül. A második világháborús bombatalálat következtében a festménynek több mint fele az enyészeté lett. A közel négy esztendeig tartó megfeszített munka során rengeteg szakértelemre, kreativitásra, kitartásra volt szükség. Laboratóriumi vizsgálatok, elemzések, röntgen- és UV-felvételek, helyszínbejárások előzték meg a hatalmas vállalkozást. Az óriási, szinte beláthatatlan felületeken milliónyi kisebb-nagyobb hiányt kellett pótolni, a munka sokszor a kódexmásolók monoton tevékenységére hasonlított. Az eredmény önmagáért beszél: a Feszty-körkép újjászületett, és ismét a régi fényében tündököl. A tökéletes munka előtt a restaurátor szakma is elismeréssel adózott. A monumentális körképfestmény ma is az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark leglátogatottabb attrakciója: 1995. augusztus 1-e óta több mint négy millió magyar és külföldi látogató tekintette meg. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A rendhagyó tárlatvezetésre előzetes bejelentkezés szükséges a +36 62 275 133-as telefonszámon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.