Közélet

1956 hőseire emlékezett Dorozsma + FOTÓK

1956 hőseire emlékezett Dorozsma + FOTÓK

2013. október 23., szerda
1956 hőseire emlékezett Dorozsma + FOTÓK
dorozsmai_1956_os_unnepseg25_gs

„A szabadság nem koldusok tarisznyájába való alamizsna” – Wass Albert gondolatait idézte Kosik Dénes önkormányzati képviselő az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Kiskundorozsmán, ahol az Orczy-iskola tanulói elevenítették fel az 57 éve történteket.

Közös értékelésre és gondolkodásra kérte a Petőfi Sándor Művelődési Házban egybegyűlteket

Kosik Dénes

, aki nem hagyományos beszéddel készült október 23-ára, hanem jeles írónk gondolatait idézte az ünnepségen. Kiskundorozsma Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője elmondta, a nemzetről, az egységről, népünkről, harcainkról, hőseinkről, az 1956-os forradalomról

Wass Albert

papírra vetett szavait idézi, mert évekkel ezelőtt rátalált egy olyan művére, melyben a képzelet és a valóság egyedülálló egységet alkotva keverednek. „Hogy több évtized után, időszerű-e még az írás, felismerhető-e benne politikai áthallás, a mai korra vonatkozó aktuális üzenet, annak megítélését önökre bíznám” – jegyezte meg Kosik Dénes, majd a Sztrájkolnak az égben című novellából olvasott fel szemelvényeket, mely egy olyan napról szól, melyet azoknak szentelt az egek ura, akik a hősi haltak a szabadságért. E napon minden alkalommal aranyos díszruhába öltöztetik a hősöket, akik felvonulnak, ám 1957-ben szokatlan dolog történt... „A szabadság nem koldusok tarisznyájába való alamizsna. Meghalni érte dicsőség, az igaz, azonban nem elég még ahhoz, hogy szabaddá tegye az életben maradottakat, ha azok nem vállalják, a rájok eső részt. Mert a szabadságot, magyarok, ki lehet vívni valahogy azzal, ha sokan meghalnak érte, de megőrizni csak akkor lehet, ha minden ember, aki életben maradt, élni is tud ám érette, napról-napra, kemény munkával és tiszta becsülettel. Mindössze hőseinek halála árán, ingyen kegyelemből, még nem nyert szabadságot magának nép ezen a földön, s nem is fog soha” – tolmácsolta Wass Albert gondolatait az önkormányzati képviselő. A novellaszemelvények után az Orczy István Általános Iskola hetedik osztályos tanulói léptek fel, zenés ünnepi műsorukban elevenítették fel az 1956. október 23-i eseményeket és az azt követő megtorlásokat. Az ünnepség végén a Dísz téren felállított kopjafánál a szegedi önkormányzat, a részönkormányzat és a választókerület nevében

Mihálffy Béla

és a Kosik Dénes helyezett el koszorúkat. A Fidesz, a KDNP, a dorozsmai egyházközség, az Orczy- és a Jerney-iskola, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, az Alkony Nyugdíjas Klub, a Vöröskereszt dorozsmai alapszervezete, egy helyi kereskedő és családja, valamint a művelődési ház is egy-egy koszorúval emlékezett 1956 hőseire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.