Közélet

13,3 milliárd fejlesztési támogatás nyolc dél-alföldi kórháznak

13,3 milliárd fejlesztési támogatás nyolc dél-alföldi kórháznak

2013. október 3., csütörtök
13,3 milliárd fejlesztési támogatás nyolc dél-alföldi kórháznak
meszaros_janos

A dél-alföldi régió nyolc kórháza - közöttük Hódmezővásárhely, Makó és Szentes intézménye is - részesült a több mint 13 milliárd forintos támogatásban.

A hatalmas szerkezeti átalakításon átesett hazai egészségügyi ellátó rendszer életében mára a tudatos fejlesztések ideje jött el – monda el

Mészáros János

a Semmelweis-tervben megfogalmazott, az egészségügy strukturális átalakítását elindító szakmapolitikai koncepció részeként létrejött fenntartói és tulajdonosi jogokat gyakorló GYEMSZI dél-alföldi térségi igazgatója a

Bacsmegye.hu-nak.

A pályázat hatására Kecskemét, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Gyula és Békéscsaba kórházaiban kerülhet sor jelentős fejlesztésekre, a 2013. szeptember 30-án megjelent Magyar Közlöny alapján. A Dél-Alföldi régiót a TIOP 2.2.6 pályázat minden pontja érinti. A pályázatnak két fő eleme van. Első elemről szóló kormánydöntés a Magyar Közlöny 2013. augusztus 28- számában jelent meg. A "Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével” című konstrukció keretében a dél-alföldi térségben három onkológiai centrum fejlesztése valósulhat meg. A fejlesztési koncepció keretében a három központ (Kecskemét 1,2 milliárd forint, Szeged 1,1 milliárd forint, Gyula 450 millió forint) mintegy 2,6 milliárdos fejlesztése kezdődhet a támogatói szerződések aláírását követően. A három helyszínen történő térségi összehangolt fejlesztések kapcsán az érintett intézmények kifejezték az együttműködési szándékukat. (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13141.pdf ) A második elem első pontjáról döntött a kormány és ez a döntés jelent meg a Magyar Közlönyben szeptember 30-án. Ennek értelmében az országosan közel 50 milliárd forintos fejlesztési forrásból a dél-alföldi régió nyolc intézménye mintegy 9,7 milliárd forintnyi fejlesztést valósítható meg a támogatói szerződés aláírását követően. (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13160.pdf ) Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Megyei Kórház - Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház - Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja valósulhat meg, mintegy 2,95 milliárd forintból. Csongrád megyében a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely - Makó integrációját támogató struktúraváltása valósulhat meg, mintegy 2,69 milliárd forintból, illetve a Szentesen lévő Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház struktúraváltása a hatékony járó – fekvőbetegellátás fejlesztése jöhet létre, mintegy 2,47 milliárd forintból. Békés megyében pedig Gyula és Békéscsaba együttműködésében a „Funkcionális integrációt támogató fejlesztés a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a Dr. Réthy Pál Kórház Rendelőintézet együttműködésében” projekt valósulhat meg 1,63 milliárd forintból. Továbbá a TIOP 2.2.6 pályázat második elemének még van egy döntés előtt álló második pontja is, amely főként eszközbeszerzést kívánja segíteni az orosházi és bajai kórházakban. Arra az a magyarázat, hogy a dél-alföldi régió az országos „tortából” ilyen szép szeletet nyerhetett el, hogy nálunk stabil az intézményvezetők helyzete, látják a jó irányba tartó változásokat és összefogásunkkal ezúttal is sikeresen tudtunk együttműködni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.