Közélet

Túl van a nehezén a turisztikai ágazat

Túl van a nehezén a turisztikai ágazat

2013. szeptember 9., hétfő
Túl van a nehezén a turisztikai ágazat

Túl van a nehezén a turisztikai ágazat, a KSH hétfőn közzétett adatai alapján nemcsak a vendégek és a vendégéjszakák számában regisztráltak növekedést, hanem a szállásdíj-bevétel is növekedett az év első hét hónapjában - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkár hétfőn Budapesten.

A statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 4,854 millió vendég 12,486 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a bevételek 10,4 százalékkal emelkedtek.

Horváth Viktória

, a Magyar Turizmus (MT) Zrt.-vel közös, szezont értékelő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, minden lényeges mutató növekedést jelez a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállásdíj-bevételek nagyobb arányban nőttek mint a vendégszám vagy a vendégéjszakák száma. Így abban lehet bízni, hogy éves viszonylatban az egy kiadható szállodai szobára jutó bevételek (REVPAR) is növekedni tudnak majd - tette hozzá. A Széchenyi Pihenőkártyák forgalmának adatairól elmondta, a kártya hozta a várt eredményeket, az elmúlt hét hónap belföldi turisztikai növekedéséhez egyértelműen hozzájárult. Ismertetése szerint jelenleg a 866 ezer kártyabirtokos 49 772 elfogadóhelyen fizethet a SZÉP kártyával. Idén 100 ezer fővel nőtt a kártyabirtokosok száma, ami folyamatos növekedést jelez. Augusztus végéig 121,4 milliárd forint feltöltés érkezett a munkáltatók részéről a kártyákra, és 92,6 milliárd forint értékű költés került vissza a vidéki turisztikai kkv-khoz - mutatott rá. A kibocsátók adatai szerint nyáron összesen 544 ezren használták kártyájukat, ami azt jelenti, hogy a SZÉP kártya legalább egymillió embert vitt el pihenni - emelte ki Horváth Viktória. A költéseket tekintve kiugró a vendéglátás aránya, de a belföldi kereskedelmi szálláshelyeken minden ötödik vendég SZÉP kártyával fizet. A kártyának fontos gazdaságfejlesztő szerepe van vidéken, ezt az NGM budapesti és vidéki költések megoszlását kimutató adatai is alátámasztják - mondta.

Horváth Gergely

, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint is bizakodásra adnak okot a turisztikai főszezonra vonatkozó kedvező mutatók. Az ágazat már 2011-ben a válság előtti szinten volt a vendégek és a vendégéjszakák számát illetően, de a növekedés több tényező miatt sem volt elegendő. Az idei hét hónap adatai alapján a növekedés fennmaradt és míg tavaly inkább a külföldi beutazások húzták az iparágat, addig 2013-ban belföldivendég-forgalom jelentősen nőtt. Rámutatott, a belföldi vendégéjszakák számának növekedésében jelentős szerepet játszott a SZÉP kártya. Az év további részére nézve bizakodásra ad okot az is, hogy a kártyákra feltöltött összeg jelentős - mondta. Kiemelte, a REVPAR 9,9 százalékos növekedése az első hét hónapban "szép növekedés". Ismertetése szerint 23,3 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságból érkező vendégek száma, Lengyelországból 13,9 százalékkal, míg Oroszországból 21,8 százalékkal több vendég érkezett. Úgy vélte, hogy az orosz piac idén a beutazó országok között dobogós helyen szerepel majd. Dinamikusan bővült az ázsiai (18,4 százalék) és az amerikai (14 százalék) piacról érkező turisták száma. Horváth Viktória kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban 300 milliárd forintot fordíthat turisztikai fejlesztésekre Magyarország. Közlése szerint a turizmus törvényt az Országgyűlés novemberben fogadhatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.