Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: A nagy füzet, Super 8mm fesztivál és maj’ beszélünk

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

anagyfuzet2A Belvárosi moziban közönségtalálkozó lesz A nagy füzet rendezőjével és alkotóival, a Vármúzeumban pedig a Super 8mm fesztivál versenyfilmjeit vetítik. Az IH-ban Dr. Rock rendel szerda este, míg a JATE Klubban Maj’ beszélünk koncert lesz.

Varázskalap – 16 órától a Petőfi-telepi fiókkönyvtárban, a Szántó Kovács János utca 28. szám alatt meseolvasás és illusztráció készítése várja a kisiskolás gyermekeket.

A XII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál és a szegedi mozgalom 16 órakor mutatkozik be az SZTE BTK Auditorium maximumában. 17.30-tól a Vármúzeumban Camillo Valle The art of super 8 című dokumentumfilmjét mutatják be, majd 18 órától a fesztivál versenyfilmjeit vetítik. 20.30-tól „Fényképezz az agyaddal” címmel performansz a szegedi Super 8-as akrobata csoport jóvoltából, 21 órától Médeia fiai (Szeged), majd Pozvakowski (Győr) koncert várja a fesztiválozókat a Várkertben.

A Fiatal tehetségek Szegeden című sorozat keretében hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez. 17 órától a Somogyi-könyvtárban Berki Péter mutatkozik be. A rendezvényen részt vesz Péter oktatója, Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Dékánja, aki kiemelkedő oktatói, kutatói és tehetséggondozó tevékenységével rangos tudományos iskolát teremtett, míg a házigazda Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke lesz.

Aquafitneszről az Életviteli és Rekreációs Klubban! Újra kezdetét veszi a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság szervezésében az Életviteli és Rekreációs Klub! A nyitó előadást szerdán 18 órakor rendezik meg a már megszokott helyen, a „Vasút a gyermekekért” Alapítvány Diákotthonában, a Boldogasszony sgt. 44. szám alatt. Az előadó Rácz Réka gyógytornász, Watsu terapeuta, aquafitnesz oktató, Vízililiom Fitnesz vezetője, aWatsu Magyarország Egyesület elnöke lesz. Előadásának címe: Aquafitnesz, vízi Tai-chi, Watsu a legújabb őrületek. Az előadás alatt az érdeklődők megismerkedhetnek az aquafitnesz történetével és annak kiemelkedően jótékony hatásairól. Megtudhatják miben más a vízben edzés, de emellett a legújabb vízi fitness trendeket és „őrültségeket” is bemutatják.

potozky-laszlo-nappa-lett-lampafeny

Potozky László Nappá lett lámpafény című kispróza kötetét 18 órakor mutatják be a Grand Caféban. Az íróval Kovács Flóra beszélget. „Csíkszeredában születtem 1988. szeptember 27-én. Érettségi vizsgát 2007-ben tettem a csíkszeredai Márton Áron Elméleti Líceumban. A kolozsvári Szabadság napilap külső munkatársa voltam 2008-2009 között, illetve az ugyanitt működő Bretter György Irodalmi Kör elnöke 2009-2011 között. Felsőfokú tanulmányaimat a kolozsvári egyetemen végeztem, 2011-ben újságíró-szakos diplomát szereztem. 2009 óta foglalkozom írással. Tagja vagyok az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Fiatal Írók Szövetségének és a József Attila Körnek. Írásaim a Körkép, Erdélyi Szép Szó, Az Év Novellái című antológiákban jelentek meg, továbbá magyarországi, erdélyi, felvidéki és vajdasági folyóiratokban: Helikon, Látó, Korunk, Székelyföld, Várad, Hitel, Nagyítás, Litera.hu, Bárka, Magyar Napló, Kortárs, Forrás, Új Forrás, Irodalmi Jelen, Irodalmi Szemle, Tiszatáj, A Vörös Postakocsi, Echinox, Palócföld, Új Könyvpiac, Ambroozia, Tekintet, Híd, Eső, Nappali Menedékhely, Kalligram, Hévíz, Műhely. Első, Áradás című rövidpróza-kötetem 2011 novemberében jelent meg a kolozsvári Erdélyi Híradó Könyvkiadó gondozásában. Díjaim, ösztöndíjaim: Communitas Alkotói Ösztöndíj (2010), Szabó Gyula Emlékdíj (2010), EMIA Debüt-díj (2011), Gion Nándor prózaírói ösztöndíj (2011), Méhes György-debütdíj (2011), Bálint Tibor-díj (2012)” – írja Potozky László.

Filmbemutató és közönségtalálkozó a Belvárosi moziban! Szeptemberben mutatják be a magyar mozik Szász János új filmjét, A nagy füzetet, amely elnyerte a fődíjat, a Kristályglóbuszt a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon, s melyet a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában a 2014-es Oscar-díjra is neveznek. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére. A Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos termében 18 órától vetízik a filmet, majd a Balázs Béla teremben közönségtalálkozót rendeznek, melynek vendége a film rendezője, Szász János és a film alkotói, akikkel Sághy Miklós egyetemi oktató (Vizuális Kultúra Tanszék) beszélget.

19 órától az IH Caféban Dr. Rock Klubja várja a zenekedvelőket. A népszerű, több generációs zenerajongó közösség kétheti rendszerességgel újra találkozhat, hogy legjobb zenéiket megosszák egymással. Az esteken Dr. Rock színes rocktörténeti mesékkel adja közre legértékesebb zenekincseit, ritkaságokkal és érdekes „gyógyhatású” csemegékkel. A „Rockalendárium” minden esten megemlékezik az évfordulókról és az aktualitásokról, a rockzenével érintkező mindenféle igényes zene vizeiből merítve… Alkalmanként gyűjtők, illetve zenészbarátok is élőben adnak számot kincseikről, újdonságaikról. Mottó: „A zene nem ismer határokat – de szerez jó barátokat!”

Víg végnapok – Világvége két hangra és gitárra, Keresztury Tibor és Víg Mihály sírva vigadós estje 19.30-kor kezdődik a Régi Zsinagógában. Vér. Verejték. Könny. Móka. Kacagás. Derűre ború. És viszont. Ami belefér. Vidám nekikeseredés Keresztury Tibor A készlet erejéig című könyvének tárcanovellái és Víg Mihály legendás szerzeményei (Balaton, Trabant, Cigánydalok), valamint korabeli slágerek, sanzonok alapján, Szilágyi Lenke szociofotóival a háttérben. Zenés irodalmi est arról, hogy: „Eltűnt a tekintély, a szakmai önérzet, továbbá a peronos villamos, a pezsgőpor, a Látóhatár, az MZ-motor, a mackónadrág, Tamási Eszter és a bableves.” „Eljött a ma a tegnapra / és ugyanez lesz holnapra, / elmentél, hiába várok, / de jól vagyok, ha nem hiányzok.” „A Déli Hírlap rendszeres olvasója joggal gondolhatta, hogy Borsod megye lakossága a fülledt hetvenes éveket végigszórakozta.” „Minden szavadat félreértik és / Senki sincs, aki segítsen.” „Ami nekik Richard Burton és Elizabeth Taylor, vagy Mickey Rourke és Kim Basinger, az nekünk Kukori és Kotkoda.” „Lélegezz, és ne védekezz / Dőlj hátra és hunyd le a szemed / Úgyis az a vége, nem érdekes / Ne kínozd magad, nem érdemes.” „Két seb a két szemem. Ez a világ rohad. / Nem merek szétnézni, mert elhányom magamat.” „Kész az egész / Mindennek vége, / Vége már és / Nem lesz másik / Nem lesz jó / Soha már / Soha talán.” „Itt nem változott semmi. Csak a felirat más: a nejlonszatyor ugyanaz. Penny Market van ráírva ahelyett, hogy Centrum Áruház.. És ugyanaz az is, aki viszi.” „Fizetek, főúr! Volt egy feketém / s egy életem, amit elrontottam én…”

Maj’ beszélünk koncert lesz 21 órától a JATE Klubban. Az Amatours 2012/13. zenei tehetségkutató győztes zenekarának fellépését pedig jogászbuli követi.

Folyamatos kiállítások, programok:

Az újszegedi Gregor József Általános Iskola 50 éves centenáriumát ünnepli idén, a szervezők gyönyörű kiállítással ajándékozták meg az egykori és a jelenlegi diákokat, tanárokat, hozzátartozókat az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. „Aki iskolát épít, az a jövőben gondolkodik” – fogalmazott az intézmény igazgatója, Bikárdi Melinda. A tárlatról további részleteket itt olvashat!

gregor_evfordulo04_gs

A Kass Galériában Timkó Bíbor képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat Női antennák címmel. Timkó Bíbor képzőművész alkotásai első pillantásra idilli hangulatot árasztanak, jobban szemlélődve azonban észrevesszük a képek rejtett, mélyebb értelmét is. Timkó Bíbor festőként és grafikusként is dolgozik- textiltervezőként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, emellett festészetet tanult a római Képzőművészeti Egyetemen. Grafikai munkáinál a svéd és finn textilművészet hatásai érződnek, alkotásait pedig karakteres nőalakjai teszik igazán egyedivé. A kiállítás október 20-áig látogatható.

Szeged Város képzőművészeti gyűjteményéből nyújt válogatást a Reök-ben megnyílt tárlat. Az anyag jelentős része a szegedi képzőművészetet mutatja be, de láthatunk országos hírű, klasszikus és kortárs alkotásokat is. Kevés közgyűjtemény büszkélkedhet olyan alkotásokkal, mint a Szegedi Polgármesteri Hivatal. Közel ezerre tehető a nagyközönség számára rejtett művek száma, melyek a hivatal épületét, irodáit, folyosóit, intézményeit díszítik. A grafikákból, festményekből, szobrokból álló gyűjtemény alapját az 1960-as években indult dél-alföldi kiállításokon, Nyári Tárlatokon történő vásárlások képezték, amelynek anyagi támogatója a szakminisztérium és a Képzőművészeti Lektorátus volt. A Reök-ben látható 100 alkotás összefoglaló válogatás a fél évszázados, mára lezárult gyűjtésből.

Árnyas Koppány festőművész alkotásaiból a Sogne fjord-tól a Tisza-partig címmel nyílt kiállítás a Belvárosi Kamara Galériában, ami november 3-áig tekinthető meg. Árnyas Koppány 2006-ban az SZTE JGYPK tanító szakán, egy évvel később pedig a képi ábrázolás szakon végzett. első önálló kiállítása 2009-ben Norvégiában volt, találkozhattunk alkotásaival a Reök-palota XIII. Táblakép-festészeti Biennáléján, a Plein Air-en és a Millenniumi Kávéházban is.

arnyas koppany

„KollázsMesék” címmel Véber Noémi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. A tárlat a kollázstechnika sokszínűségét, játékosságát, kifejezőerejét hangsúlyozza. A felhasznált anyagok spektruma igen széles, az egyszerű papírtól kezdve, az üveg, kő, kagylóhéjon át egészen a természeti formákig, minden megtalálható a képekbe építve. Az inspiráció, mely a képek kiindulópontja volt, szintén sokszínű, a virágos kerttől indulva, az erdőkön, tengereken, óceánon át egészen a Navaho indián kultúráig jutunk a kollázsokat szemlélve. A kiállításon szerepel a 2012-es „Interior Design” Nemzetközi Kollázspályázaton 1. díjat kapott kollázskép is. Véber Noémi 1974-ben született, Cegléden. Diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Rajz- és Művészettörténeti Tanszakán szerezte 1998-ban. Az elmúlt 5 évben 20 önálló tárlaton mutatta be munkáit hazánkban és külföldön. 15 éve festészetet és grafikát tanít Szegeden. Alkotásaiban a festészet, grafika, kollázs, montázs, mozaik technika kapcsolódik össze a műfajok határait feszegetve és átjárhatóvá téve.

SZS20130910_gobbi_hilda_kiallitas_megnyito_a_somogyiban_018

Idén lenne száz éves Gobbi Hilda, Kossuth-díjas művésznő. A kerek évforduló alkalmából a Somogyi-könyvtár összegyűjtötte a színésznő ereklyéit, s bizony öt tárolóba és két vitrinbe nehéz volt belesűríteni Gobbi Hilda életének 75 évét. A kiállított személyes tárgyak az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bajor Gizi Színészmúzeum gyűjteményéből érkeznek Szegedre. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

A Somogyi-könyvtár Rókusi fiókkönyvtárában a 2013-as Év madaráról, a gyurgyalagról nyílik kiállítás szeptember 3-án, amit október végéig tekinthetnek meg az érdeklődők. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szavazása alapján 2013-ban az Év madara a gyurgyalag. Az “Év madara” program célja egyes védett fajokra, vagy madárcsoportokra irányítani a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, figyelmét. A fiókkönyvtár színes fotókkal illusztrált könyvajánló- és ismeretterjesztő kiállítással hívja fel a figyelmet a hosszú távú vonulóként májustól szeptemberig hazánkban tartózkodó egyik legszínpompásabb madárra. A gyurgyalag fokozottan védett faj, amelynek természetvédelmi értéke százezer forint. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt számos veszély fenyegeti, költési helye különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Az október 31-ig megtekinthető tárlat kiegészül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának tablóival és fotóival.

gyurgyalagok

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat a váci leletegyüttes segítségével. A „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című tárlaton a váci Fehérek templomának rejtett kriptájában felfedezett természetes úton mumifikálódott testeket láthat a nagyközönség. Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra az elfeledett kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak a szakemberek, a fennmaradó 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

mumia_kiallitas_megnyito02_gs

A Cimélia – könyvkincsek Régi és ritka könyvek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében tárlat október 9-éig látogatható. 2013 a könyvtár számára kétszeresen is jubileumi év: 125 éve halt meg az alapító, Somogyi Károly és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt. Az ünnepi év kiállítása válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból, Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből. A kiállítást a kötetek művészi illusztrációinak nagyméretű, poszter-reprodukciói egészítik ki, mintegy tagolják a tárlat egyes fejezeteit.

SZS20130704_kass_janos_kiallitas_megnyito_001Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. Az újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában. További részleteket ITT olvashat.

benczur_kiallitas04_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

osemberkiallitas18_gs

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az október 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Pénteken Szegedre érkezik a szóvivők roadshow-ja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Találkozott már Győrfi Pállal vagy éppen Garamvölgyi Lászlóval?

Tovább olvasom

Szórakozás

Ismét beveszik Szegedet a motoros Mikulások

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeged forgalmasabb útjain lehet majd velük találkozni december 6-án.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét Tech Trend Show lesz Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Tovább olvasom

Aktuál