Közélet

Szent-Györgyi az SZTE-n: szobor a születésnapra + FOTÓK

Szent-Györgyi az SZTE-n: szobor a születésnapra + FOTÓK

2013. szeptember 16., hétfő
Szent-Györgyi az SZTE-n: szobor a születésnapra + FOTÓK
szent_gyorgyi_szobor24

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert egész alakos szobrát a tudós születésének 120. évfordulóján avatták föl a Dugonics téren. A rektor az egyetem és a város partnerségéről beszélt, a polgármester pedig lényegében kampánybeszédet tartott a jelenkor sötét ostobáiról és béklyóba vert gondolkodásról szónokolva.

A C-vitamin szülővárosa, Szeged

Szent-Györgyi Albert

egész alakos köztéri szobrának ünnepélyes felavatásával tisztelgett a Nobel-díjas tudós emléke előtt. A Szegedi Tudományegyetem egykori rektora születésének 120. évfordulóján, 2013. szeptember 16-án az SZTE Rektori Hivatal Dugonics téri épülete előtt leplezték le

Bíró Lajos

szobrászművész alkotását. A város közgyűlése

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) indítványára döntött idén februárban a köztéri szobor állításáról. Az ünnepségen

Szabó Gábor

akadémikus, az egyetem rektora és

Botka László

, Szeged polgármestere mondott beszédet.

Szabó Gábor: Klebelsberg integessen Szent-Györgyinek!

Szabó Gábor úgy kezdte: Szeged régóta tartozik magának azzal, hogy ilyetén módon állít emléket Szent-Györgyi Albertnek. Utalt rá, a Nobel-díjas tudós teljesítménye mögött felsejlik a legendás oktatáspolitikus,

Klebelsberg Kuno

alakja, aki rengeteget tett az egyetem idetelepítéséért, illetve Szeged lakossága is, mely emberfeletti áldozatokat hozott az ügyben, végezetül a bölcsesség, mely Klebelsbergnek utat mutatott: az universitas nemcsak kövekből áll, hanem olyan szellemi nagyságokkal is meg kell tölteni, mint a külföldről hazahívott Szent-Györgyi. "Akkor lenne teljes a kép itt a Dugonics téren, ha a hazainduló Szent-Györgyinek szemből Klebelsberg integetne" - fogalmazott. Az akadémikus emlékeztetett, sok ember álma volt ennek a szobornak a megvalósulása: a Szegedi Akadémiai Bizottság tagjai levélben kezdeményezték, nehogy más város megelőzze Szegedet, majd az önkormányzat nemes gesztussal megajándékozta az egyetemet és a várost a köztéri szoborral. Külön köszönetet mondott Botka Lászlónak és Gyimesi Lászlónak, akiknek "szívügyük" volt az emlékműállítás. Úgy folytatta: az utókor feladata, hogy méltó legyen Szent-Györgyi szellemiségéhez, örökségéhez. "Nem lehetünk elég sokan ahhoz, hogy ezt az örökséget ápoljuk" - szögezte le, kiemelve a Szent-Györgyi Albert Rotary Club szerepének fontosságát.

szent_gyorgyi_szobor14

Szabó Gábor végezetül arról szólt, hogy a Nobel-díjas tudós Szeged gazdaságának felvirágzásához is hozzájárult, hiszen kutatásaival a gazdasági válság időszakában alapozta meg a szegedi paprika hírnevét. A rektor szerint valami hasonló cél és feladat áll most az SZTE előtt is, még akkor is, ha "lehet, hogy az egész egyetem nem tesz ki egy Szent-Györgyit". Úgy összegzett: az universitas és a város csak együtt lehet sikeres, közösen kell fejlesztenie, csak a partnerség vezet eredményre, így lehetne méltóak a felek Szent-Györgyi Albert emlékéhez.

Botka László: A tekintélyuralom nem szereti a szellem óriásait

Botka László polgármester felhívta a figyelmet, a Nobel-díj odaítélésekor nemcsak Szeged vezetése köszöntötte a tudóst, s tisztelte meg díszpolgári címmel, de legalább olyan fontos volt a lakosság szeretete, az az örömünnep, ami övezte az elismerést. "Az ember egyedül nem lát messzire, szükség van rá, hogy óriások vállára álljon. Szeged esetében Szent-Györgyi Albert volt az az óriás, aki ki- és felemelte a várost a környezetéből" - hallottuk tőle. Hozzáfűzte: a professzor szabad, liberális, angolszász szellemiségű szigetté változtatta műhelyét az egyre inkább nácivá váló valóságban. "Szabadság és humánum: e két szóval jellemezhető leginkább. Szabad gondolkodó és alkotó volt, aki tudta, a rendet is a szabadság szüli" - mondta róla, felidézve, Szent-Györgyi egészen a német megszállásig, 1944. március 19-éig bízott humanizmuságnak sikerében, ám akkor menekülnie kellett, mert "a gyűlölet sávos zászlai alatt masírozó, csattogó bakancsokban érkezett az embertelenség". A háború után visszatért Magyarországra, hitt a demokráciában, de ismét keserű csalódások érték, így 1947-ben végleg külföldre távozott, megtapasztalva, hogy "a tekintélyuralom nem szeret az óriások vállára állni, egyébként sem szereti a szellem óriásait".

szent_gyorgyi_szobor22

A polgármester végezetül a jelen Magyarországával vont párhuzamot. Kijelentette, ma sem szabad hallgatni, amikor "a hatalomtól elvakított sötét lelkű ostobák 'imrekertészezik' az egyetlen Nobel-díjas magyar írót, akinek nemcsak tehetségét, hazafiságát, de magyarságát is kétségbe vonják, amikor a magyar fővárosban önálló színházat kap a kirekesztés és a gyűlölet, amikor magyarokra és magyarabbakra osztják a kultúrát és a művészetet, amikor egyeniskolákba kényszerítik gyermekeinket, ahol egyenigazságokat tömnek a fejükbe. Ezért kell kiáltanunk, ha béklyóba verik a gondolkodást és kalodába zárják ítélő szellemünket." Botka László szerint csak akkor lesz szabad Magyarország, ha polgárai között nem a származás, a világnézet, a vallás vagy a pártállás tesz különbséget, hanem a tudás, a tehetség és a szorgalom. Szeged erejét ma - zárta gondolatait - éppen ez adja. A rendezvényen közreműködött

Borovics Tamás

Kaszás Attila-díjas színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja; a Szegedi Egyetemi Énekkar, a Pavane Táncegyüttes, valamint a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar is.

Gyimesi László terjesztette elő a szoborállítást

Ahogy a SZEGEDma.hu korábban megírta,

idén februárban Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok terjesztette

a szoborállítás ötletét a közgyűlés elé. „Álláspontom szerint fontos, hogy városunk és az egyetem emblematikus alakjáról maradandó formában is megemlékezzünk” - mondta akkor portálunknak a politikus.

a szegedi közgyűlés május 31-én döntött

úgy, hogy a szobrot Bíró Lajos 54 éves mátészalkai művész készítheti el. Az egyetem központi épületének lépcsőjére álmodott alkotása kezében pipát tartó, a járókelők között sétáló, hétköznapi emberként ábrázolja Szent-Györgyi Albertet. A szobor elkészítésére még tavasszal írt ki pályázatot az önkormányzat, erre kilenc művész összesen tíz tervet nyújtott be, ezek közül választotta ki a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által felkért bíráló bizottság, majd a közgyűlés Bíró Lajos munkáját. A pályázatra és a megvalósításra összesen 7 millió forintot fordított az önkormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.