Bulvár

Stephen Hawking az eutanázia mellett érvelt egy interjúban

Stephen Hawking az eutanázia mellett érvelt egy interjúban

2013. szeptember 23., hétfő
Stephen Hawking az eutanázia mellett érvelt egy interjúban
stephenhawking

Stephen Hawking angol elméleti fizikus a BBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy támogatja az eutanázia gyakorlatát a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők esetében.

Az asztrofizika popsztárjaként emlegetett tudós

az interjúban

azt mondta: "Nem hagyjuk az állatokat szenvedni, akkor miért tennék ezt az emberekkel?" A degeneratív idegrendszeri elváltozásban - amiotrófiás laterális szklerózisban (ALS) - szenvedő

Hawking

korábban nem támogatta ennyire az eutanáziát, egyszer kijelentette, hogy "amíg van élet, addig van remény is". A mostani interjúban a fizikus egyúttal hangsúlyozta: mindig kell, hogy legyenek biztosítékok arra, hogy senki életét se vehessék el az akarata ellenére. A professzor felidézte, hogy amikor 1985-ben a CERN-ben tett látogatásuk idején kórházba került, feleségére bízták annak eldöntését, hogy kikapcsolják-e az őt életben tartó készülékeket. Hawking szerint a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők családtagjainak meg kellene adni a lehetőséget arra, hogy - a beteg beleegyezésével - a felelősségre vonástól való félelem nélkül segíthessenek a hozzátartozójukon. A 71 esztendős Hawkingot a világ egyik leghíresebb tudósaként tartják számon. A tudományos kitüntetések garmadájával rendelkező elméleti fizikus Oxfordban tanult, amikor huszonegy éves korában mozgatóidegi betegséget fedeztek fel nála. Az orvosai akkor mindössze két évet jósoltak neki. A mozgás károsodásával, majd elvesztésével járó amiotrófiás laterális szklerózissal - más néven Lou Gehrig-betegséggel - küzdők mindössze 5 százaléka él még több mint egy évtizedet a betegség diagnosztizálását követően - ismertette a BBC News.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.