Közélet

Sikeresen pályáztak a Csongrád megyei önkéntes tűzoltó egyesületek

Sikeresen pályáztak a Csongrád megyei önkéntes tűzoltó egyesületek

2013. szeptember 28., szombat
Sikeresen pályáztak a Csongrád megyei önkéntes tűzoltó egyesületek

A kommunikációs segítő rádió készülékre és működésre is pályázhattak az önkéntes tűzoltó egyesületek a BM OKF pályázatán, amelynek eredménye szerint valamennyi Csongrád megyei egyesület eredményesen pályázott.

Valamennyi pályázó nyert az önkéntes tűzoltó egyesületeknek szóló idei második kiíráson – erre tett javaslatot szeptember az országos tűzoltósági főfelügyelő vezetésével ülésező döntés-előkészítő és bíráló bizottság, amelynek munkájában a Magyar Tűzoltó Szövetség és a szakterületek képviselői is részt vettek. Az itt született javaslatokat dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság igazgatója hagyta jóvá szeptember 26-án. A százmillió forintos keretösszegből eltérő mértékben részesültek az egyesületek, az összesen beérkezett kétszáznyolcvanöt dokumentációban több mint százhatvanhat milliós támogatásra nyújtottak be igényt. A legtöbb pénzt, a keretösszegnek több mint a felét az önkéntesek rádiókommunikációjának fejlesztésére fordítják. Az egyik kiemelt pályázati cél is ez, EDR-rádiók beszerzése volt. Ezeken a kézi és mobil eszközökön keresztül a kárhelyszínen dolgozó önkéntes tűzoltók képesek hatékonyan kommunikálni a hivatásos és az önkormányzati tűzoltóságokkal. Az egyesületek több mint százmillió forint értékben igényeltek rádiót, és az erre fordított tétel el is vitte a büdzsének több mint a felét. Összesen 51 millió 612 ezer 500 forint értékben vehet majd át 195 önkéntes tűzoltó egyesület 179 kézi és 26 mobil EDR-rádiót. A támogatásra javaslatot tévő bizottság elsősorban a közbeszerzés szabályait tartotta szem előtt javaslata megfogalmazásakor, illetve azt, hogy azokhoz az egyesületekhez kerüljenek ilyen eszközök, ahol eddig egyáltalán nem volt még. Értékét tekintve sorrendben a második legnagyobb támogatott tétel a szertárépítés és felújítás támogatása. Összesen 29 millió 801 ezer 961 forintot osztanak szét nyolcvanöt önkéntes egyesület között szertár építésre, meglévő felújítására és bővítésére. Az üzemeltetési költségekre – üzemanyagra, közüzemi díjakra, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra – 143 egyesület kap a pályázati pénzből. Összegszerűen nézve ez a harmadik legnagyobb tétel: 15 millió 937 ezer 533 forintot fordítottak erre a pályázat keretösszegéből. A bírálóbizottság javaslata alapján tehát valamennyi igénylő kapott támogatást. A grémium javaslatát az országos katasztrófavédelmi főigazgató szeptember 26-án jóváhagyta, így véglegesen lezártnak tekinthető a pályáztatás folyamata. A végleges döntés a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján és a Szent Flórián Önkéntestűzoltó-portálon is olvasható lesz legkésőbb szeptember 30-ig. A pályázó egyesületeket a végeredményről a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon, illetve az önkéntes szervezetekkel együttműködési megállapodást kötött hivatásos tűzoltó parancsnokságokon keresztül értesítik. A pályázat záró eleme lesz a támogatási szerződések megkötése, ennek előkészítése már folyamatban van.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.