Közélet

Időutazási csomag várja az Ópusztaszerre érkezőket + FOTÓK

Időutazási csomag várja az Ópusztaszerre érkezőket + FOTÓK

2013. szeptember 26., csütörtök
Időutazási csomag várja az Ópusztaszerre érkezőket + FOTÓK
opusztaszer15_gs

Új fejlesztésként 3D-ben is átélhető lesz a a pozsonyi csata és a nándorfehérvári diadal 2014-től Ópusztaszeren. A hely látogatóközpontja és a Rotunda is új köntösben várja látogatóit 2014 decemberétől.

Ópusztaszer, mint a dél-alföldi régió kiemelkedő turisztikai területe, nem csak a hazai, hanem a külföldi látogatók szemében is vonzó. A jövőre megvalósuló fejlesztésekkel olyan új típusú turisztikai komplexum lesz, mely egyszerre képez szórakoztató szabadidős tevékenységet és oktatási színteret. A helyi történelmi emlékpark korszerű beruházásaival a magyarság kevéssé ismert őstörténetére szeretné fektetni a hangsúlyt. A „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” címet viselő projekt beruházásai a tavalyi évben kezdődtek meg, várhatóan pedig 2014 telén a látogatók is birtokukba vehetik az új kiállítótereket, a multifunkciós látogatóközpontot és annak tárlatait.

Kertész Péter

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője a csütörtöki lakossági fórumon azt mondta, a fejlesztések felrúgják a parkra eddig jellemző szezonalitást, és az iskolák is kihasználhatják a játszva tanítás nyújtotta lehetőségeket. Az emlékpark négy központi helyszíne ugyanis modern technikával szerelkezik fel az elkövetkező egy évben.

opusztaszer12_gs

Az úgynevezett vendéglátó kapu olyan új idegenforgalmi kiszolgáló épület lesz, ahol a vendégek a térség teljes turisztikai kínálatából kaphatnak információt nyomtatott szóróanyagokon és audioguide eszközökön. Szintén a kapuban választhatják ki a nekik legszimpatikusabb időutazási csomagot és a hozzá tartozó vándorkönyvet. A jelenlegi műszaki épület helyén kialakított multifunkciós látogatóközpontban vendégváró, foglalkoztató- és előadó termeket alakítanak ki. Interaktív tanulótér nyílik, ahol a gyerekek játszva szerezhetnek bővebb ismereteket a történelemórákon elhangzottakról. Virtuális nemesi, házassági, valamint köszöntő okleveleket készíthetnek, melyeket akár közösségi oldalukra is feltölthetnek. Ugyancsak itt, a látogatóközpontban lesz lehetőség a pozsonyi csata, vagy a nándorfehérvári diadal 3D élményű átélésére, de nagy hangsúlyt fektetnek a kevéssé ismert magyarországi hercegnők nemzetközi politikai szerepére is.

opusztaszer15_gs

A Feszty-körképnek helyt adó Rotunda is alapos változásokon megy keresztül. Mint ahogyan azt ügyvezető elárulta, az oda nem illő funkciókat az emlékpark egyéb területeire költöztetik, s felújítják a meglévő kiállítótereket, tárlatokat. Eddigi hiányosságukat kiegészítik, a látogatókkal megismertetik a körkép születésének történetét, valamint kiállítják a Feszty család üzenetekkel teleírt gerendáját, melyen

Dankó Pista

és

Jókai Mór

is kézjegyét hagyta.

Sánta János

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark pályázati csoportvezetője úgy tájékoztatta a lakosságot, ez a 1 089 590 830 forintos projekt az elmúlt tíz év legnagyobb beruházása a településen. A fejlesztést egyébként vissza nem térítendő támogatásból biztosítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.