Közélet

Rejtett tartalékok a szegedi büdzsében – az LMP a szociális szférát támogatná

Rejtett tartalékok a szegedi büdzsében – az LMP a szociális szférát támogatná

2013. szeptember 25., szerda
Rejtett tartalékok a szegedi büdzsében – az LMP a szociális szférát támogatná
lmp_sajttaj01_gs

A rendkívüli közgyűlésre két költségvetési módosító indítványt is benyújt az LMP. A Széchenyi tér rekonstrukciójának tervezésére szánt 32 milliót átcsoportosítanák, míg a színháznak szánt 60 millió utalását bizonyos feltételekkel támogatnák.

Szeged város költségvetésében rendkívül sok fejlesztési összeg szerepel, miközben a szociális területnek gyakorlatilag nincs gazdája, arra nem szívesen költ a város

Szentistványi István

szerint. Az LMP-s önkormányzati képviselő kijelentette, az is megfigyelhető, hogy bizonyos költségvetési sorok gyakorlatilag azért szerepelnek büdzsében, hogy mintegy tartalékként átcsoportosítható összeg álljon a rendelkezésre, ha mondjuk egy pályázathoz az eredetileg tervezettnél több önrésszel kell beszállnia a városnak. Erre jó példának tartja a Széchenyi tér felújításának tervezésére elkülönített 32 milliós tételt, amit az előző közgyűlésen a partfal-rekonstrukció pluszkiadásaira csoportosított volna át a városvezetés. Szentistványi sajtótájékoztatóján elmondta, sok esetben eleve alul tervezik a projektek városra háruló önrészét, így szerinte később könnyebb pluszforrásokat rendelni azokhoz. Az LMP-s önkormányzati képviselő leszögezte, az általa említett tudatos tartalékképzést támasztja alá, hogy a partfal-rekonstrukció kapcsán felmerült többletköltségeket is részben a Széchenyi tér felújításának tervezésére elkülönített 32 millióból oldották volna meg. Mint ismeretes, a szeptember 20-i rendes közgyűlés elmaradt, mivel

nem fogadták el a napirendet

, így 27-én pénteken rendkívüli közgyűlést tartanak, melyen ismét napirenden lesz a büdzsé módosítása. A 32 millió forintos összegnek az átvezetését javasolj a Lehet Más a Politika a fejlesztési feladatoktól a szociális területre. Szentistványi emlékeztetett, segélyezésre eredetileg 218 milliót irányzott elő a város erre az évre, ami azt jelenti, hogy a korábbi 35 ezer forintban maximált összeg lecsökkent 25 ezerre. Ettől a lépéstől 22 milliós megtakarítást vártak, a keret viszont már az év közepén kimerült, a szociális irodának át kellett csoportosítania összegeket e területre. Szentistványi István szerint módosító javaslata a közgyűlés februári döntését korrigálnál valamelyest. Kijelentette, a város keveset költ a nehéz sorsú lakosok megsegítésére, ennek a területnek gyakorlatilag nincs gazdája, miközben látványberuházásokra és egyéb projektekre óriási összegeket fordítanak.

A színházat csak bizonyos feltételekkel támogatná az LMP

Hatvan millió forintot kért a várostól a Szegedi Nemzeti Színház, mellyel kapcsolatban Szabó Dániel, az LMP Csongrád megyei szervezetének társadalompolitikai szakszóvivője elmondta, nem derült ki számukra az előterjesztésből, hogy ezt az összeget mire fordítanák. A színház működését 1,2 milliárddal támogatja a város, melyből 700 millió dologi kiadásokra megy el. Szabó emlékeztetett, 2007-től kezdve megfigyelhető az a folyamat Szegeden, hogy művelődési házak zártak be, tanárokat bocsátottak el, miközben a színházat nem érintették a megszorítások. Leszögezte, természetesen nem lehet a magaskultúrát piaci alapon finanszírozni, ám csak egy szűk, módosabb réteg engedheti meg magának, hogy színházba járjon, miközben a lakosság szegényebb része is hozzájárul fenntartásához, például az adók révén. Az LMP szerint káros folyamatok figyelhetőek meg azon a téren, hogy míg egy elit kulturális intézmény kiemelt támogatásban részesül, addig a szélesebb rétegek számára elérhető lehetőségek köre szűkül, például a művelődési házak bezárása miatt. A szóvivő megjegyezte, ugyanez megfigyelhető más területen is, a tömegsport is háttérbe szorul az élsporttal szemben. Éppen ezért a Szegedi Nemzeti Színháznak szánt 60 millió forintos plusztámogatás odaítélését bizonyos feltételekhez kötné az LMP. Azt szeretnék elérni, hogy sokkal több diáknak legyen lehetősége arra, hogy színházba járjon, amelynek a feltételeit az intézménynek kellene kidolgoznia. Jelenleg 20 fős csoportoknak 20% kedvezményt biztosítanak a jegyárból, de Szabó szerint már kisebb létszámú csoportokat is támogatni kellene. Azt is szeretnék elérni, hogy a rászoruló gyermekek ingyen vehessenek részt az előadásokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.