Bulvár

Pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítéltek el Szegeden

Pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítéltek el Szegeden

2013. szeptember 13., péntek
Pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítéltek el Szegeden

Valóban beteg embereknek pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítélt el jogerősen a szegedi táblabíróság pénteken.

A rokkantság fokát megállapító orvos-szakértői bizottság mellett ügyintézőként dolgozó elsőrendű vádlottat négy év hat hónap börtönnel sújtotta a bíróság, a büntetés felét négy év próbaidőre felfüggesztve. Az asszonnyal szemben – akit befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekményekben mondtak ki bűnösnek – 1,215 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt az ítélőtábla. A másodrendű vádlott orvosra egy év nyolc hónap végrehajtásában három évre felfüggesztett börtön szabott ki a bíróság 780 ezer forintos vagyonelkobzást mellett. A két vádlott 2009-ben állapodott meg abban, hogy a leszázalékolásuk miatt hozzájuk forduló páciensektől – a jogszabályi változásokra és szigorításokra tekintettel – kenőpénzt kérnek, esetenként legalább 100 ezer forintot. Az elsőrendű vádlott azt állította, hogy a kapott összeg egy részének továbbadásával befolyásolja a szakértői bizottságban véleményt adó orvost a kedvező elbírálás érdekében, a pénzt azonban megtartotta magának. Az asszony azt is vállalta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a doktornő által küldött betegek ahhoz a bizottsághoz kerüljenek, ahol ő az ügyintéző. Azokban az esetekben, amikor a páciensek orvosi iratai – a doktornő véleménye szerint – nem voltak megfelelőek a várt tartalmú szakvéleményhez, a másodrendű vádlott a szükséges vizsgálatok elvégzése nélkül készített leleteket. Olyan esetek is előfordultak, hogy az elsőrendű vádlott a közvetlenül hozzá forduló betegeknek is felajánlotta, pénz ellenében elintézi a kedvező szakvélemény elkészítését. 2009 decembere és 2010 májusa között a két tucat érintett páciens ügyében – egy eset kivételével – valamennyi szakvélemény az ígért tartalommal készült el. Az ügy felderítésekor azonban kiderült, a kérelmezők valóban betegek voltak, a szakvéleményben megállapított egészségkárosodásnak megfelelően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.