Közélet

Paprikafesztivál két helyszínen paprikabállal + FOTÓK

Paprikafesztivál két helyszínen paprikabállal + FOTÓK

2013. szeptember 25., szerda
Paprikafesztivál két helyszínen paprikabállal + FOTÓK
paprikafesztival_sajttaj02_gs

Az alsóvárosiak 30-40 százaléknyi előnnyel vették fel a küzdelmet a vírusokkal szemben már évszázadokkal ezelőtt is, a titok a paprikapálinkában keresendő.

Ezt az alsóvárosi ferences kolostor udvarán tudtuk meg

Didák

testvértől, aki az I. Alsóvárosi Paprikafesztivál programjainak ismertetésekor mesélt a népszerű fűszernövény és rendjének közös hagyományairól. Megtudtuk többek között azt is, hogy mikor a ferencesek 1444-ben letelepedtek Alsóvároson egy ispotály állt a téren, így egyből bekapcsolódtak a szerzetesek a helyiek gyógyításába, gyógynövénytermesztésbe így sokkal közelebb kerültek az emberekhez, mint más területeken szolgáló társaik. „A paprikát, mint gyógynövényként használható fűszert ők ismertették meg a környékbeliekkel, leginkább a malária, a szúnyogcsípés ellen védett, pálinkában áztatták, és nemcsak kívülről fertőtlenítettek vele, hanem belsőleg is” – mesélte mosolyogva a testvér, aki hozzátette, hogy a korabeli járványok túlélési mutatója ezen a területen kimutathatóan is 30-40 százalékkal magasabb volt. Források szerint a pálinkába áztatott paprikát használták a „morbus hungaricus” (a tífusz egy fajtája) elleni orvosságként is, és csak az orvosi alkalmazása után indult gasztronómiai útjára a fűszernövény.

Az október 5-i fesztivál programjai is alkalmazkodnak a hagyományokhoz, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a paprikát, ami a szervezők szerint a fiatalok közt egyre inkább veszít renoméjából. A szombati napon a templom előtti paprikapiacon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a növény sokoldalú felhasználásával, még paprikából készült kozmetikumokat is lehet majd vásárolni. A kolostor területén játszóház gyanánt állítanak fel egy ispotályt, ahol a gyerekek mellett a felnőtteknek is igyekeznek majd kedvezni – itt lehet majd megkóstolni a paprikamézet és a paprikapálinkát is. De a ferences templom mellett lesz majd az a gasztronómiai bemutató, melynek keretében több féle fűszerpaprikából készítenek majd paprikás krumplit és bemutatják a spanyol és a kínai konyha érdekes, paprikás termékeit is. Az Alsóvárosi Napsugaras Tájház a fesztivál másik helyszíne, ahol kézműves foglalkozások mellett kiállítást, bábelőadást és néptáncműsort is élvezhetnek a kilátogatók. A nap fénypontjaként pedig innen indul egy zenés felvonulás 18 órakor a kolostorhoz, ahol este 22 óráig tart majd a paprikabál. A részletes programokról bővebben itt olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.