Közélet

Paprika és papucs Szegedről az ópusztaszeri iparos napon + FOTÓK

Paprika és papucs Szegedről az ópusztaszeri iparos napon + FOTÓK

2013. szeptember 22., vasárnap
Paprika és papucs Szegedről az ópusztaszeri iparos napon + FOTÓK
szuret_iparos_nap_mj 037

Iparosok napja, amikor Ópusztaszeren olyan rég elfeledett vagy már nem is űzött mesterségekkel találkozhatnak az emberek, mint a csipkeverő, a szakajtókötő, vagy éppen a csizmadia. A helyi emlékpark skanzenje visszatért a múltba, s egy napra élettel teli minifaluvá változott.

Fiatal titánok csaptak össze lóháton, karddal és botokkal próbálták felmérni egymás erejét. A látszólag éles küzdelem valójában csak szárnypróbálgatás volt, játékos feladatokkal tűzdelve, mint a kecskerablás, vagy a kecskebőr elcsenése a másiktól. A közönség a fiúk ruházatának színe alapján meg is választhatta a legügyesebb nomádot. Az ifjú lovasok bemutatója alatt, közvetlen a kecskekarám és a muzsikusok között már javában gőzölgött a szarvas raguleves. Aki kért, bő adagot mertek ki számára egy agyagtálban, hogy e szeles szombati napon megmelegítse magát.

szuret_iparos_nap_mj 031

Az emlékparkban továbbhaladva, a kis faluban elfeledett, vagy legalábbis hanyatlófélben lévő mesterségekkel ismerkedhettek meg a látogatók. Szeged város közelsége miatt nem hiányozhatott a felhozatalból fűszerpaprika, de a piros papucs sem. Akinek elég ideje és türelme volt hozzá, a konyhák elmaradhatatlan díszítő kellékét, paprikafüzért készíthetett egy ügyes kezű hölgy segítségével. Az asztalon már sorakozott néhány méteres darab. A tapasztalt füzérkészítők szerint gyors tempóval fél óra alatt fel lehet fűzni egy kétméteres madzagot. A szegedi papucsnak nincsen párja. Sokan viccelődnek ezzel a mondással, mert kétféle jelentést hordoz magában. Párját ritkítja egyszer, mert jellegzetes formája és mintája minden más lábbelitől különbözik, másrészt pedig nincsen balos, vagy jobbos darabja. A teteje bársonyból, bőrből és fából készült papucs a magyar népművészet része, külföldiek szívesen veszik szuvenírnek, hogy otthonukat díszítse. Az alsóvárosi porta papucsosa azt mondta, annak idején a színek sok mindent elárultak viselőjéről. Hivalkodóbb pirosat, vagy csillogó kéket a fiatal lányok, míg feketét a férjes asszonyok hordtak.

szuret_iparos_nap_mj 041

A csizmadia kézműves csizmák elkészítésével és javításával foglalkozik, ottjártunkkor épp az egyik magas szárú sarkán dolgozott. Már a festési munkálatoknál csatlakoztunk a szakállas férfihoz, aki elárulta, egy kész bőr lábbeli értéke akár ötven ezer forintra is rúghat. Tapasztalatai szerint inkább a hagyományőrzők keresik fel műhelyét, de az idősebb korosztály – aki még ragaszkodik a minőséghez – gyakran megfordul nála cipőért. „Pedig a kényelemes csizma kihat az ember közérzetére” – mondta az iparos. Továbbhaladva a makói szappanfőzőkbe botlottunk, akik megterített asztalon kínálták a korbeli házi mosóeszközt. A szerencsésebbek nemcsak a végterméket, de a főzés fázisait is végigkísérhették. A standnál elárulták, egy asszony csak úgy bizonyíthatta érettségét a házasságra, ha a főzés és állatok gondozása mellett szappant főzni is megtanult.

szuret_iparos_nap_mj 059

Az őszi munkálatok között kiemelt figyelmet kapott a szüret, s annak legkedvesebb befejező fázisa, a mustkóstolás. Aki a skanzenben járt, mind kapott egy pohárral a frissen préselt szőlő nektárjából, az arcokat nézve pedig mindenki elégedett volt az idei terméssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.