Egyház

Orbán Viktor helyezi el a szentkúti alapkövet

Orbán Viktor helyezi el a szentkúti alapkövet

2013. szeptember 27., péntek
Orbán Viktor helyezi el a szentkúti alapkövet

Magyarország kormánya 2012 augusztusában közel 2,5 milliárd forint uniós pályázati pénzt ítélt meg a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely fejlesztésére. A Confector Mérnök Iroda Kft, amely a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot megnyerte, október elején kezdi meg az újjáépítési munkálatokat. Az ünnepélyes alapkőletételt Szent Ferenc ünnepének vigíliáján tartják.

Rövid szertartás keretében szeptember 29-én, a 11 órakor kezdődő szentmise után a kegyhelyet őrző ferencesek valamennyi oltárról leveszik a liturgikus kellékeket, az oltárok előtt rövid imádságot tartanak, majd a szentségházból is elviszik az Eucharisztiát. Ezt követően a kegyszobrot kihelyezik a szembemiséző oltárra, és mindenki elvonulhat előtte. Végül elhalkul az orgona, elnémulnak a harangok, majd bezárják a bazilikát. A Magyarok Nagyasszonya-búcsút (október 6.) még az eredeti helyen tartják, csak a templom nem lesz látogatható.

Szent Ferenc

halálát, tranzitusát október 3-án 17 órakor ünnepelik a szentkúti ferencesek, amelyen jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök, és elhelyezi a megújuló kegyhely alapkövét. A kegyszobrot október 14-én a budapesti Szent István-bazilikába szállítják, ahol a szentkúti munkálatok idején is leróhatják a hívek tiszteletüket, és október 23-tól szerda esténként szentkúti imaesteket tartanak. Ha az építkezés a tervezett ütemben halad, a kegytemplomban ádvent első vasárnapjától ismét tartanak szentmiséket. A kegyhely az építkezés idején is megközelíthető, s bár a munkaterületet lezárják, a vízvételt a szent kútból biztosítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.