Bulvár

MIG-hajtóművel készül a vadasparkba a katasztrófavédelem

MIG-hajtóművel készül a vadasparkba a katasztrófavédelem

2013. szeptember 19., csütörtök
MIG-hajtóművel készül a vadasparkba a katasztrófavédelem
katasztrofavedelem_vadaspark_01

Szeptember 21-én egy rendkívül különleges esemény lesz a Szegedi Vadasparkban, a kilátogatók látványos katasztrófavédelmi gyakorlatok részesei lehetnek.

A programok egy részét szigorúan csak nézni szabad, másokba egy családi vetélkedő kapcsán, bárki tevékeny közreműködőként be is kapcsolódhat. 10 és 16 óra között valójában a vadaspark következő helyszínein a különböző katasztrófavédelmi helyzetek megoldását segítő eszközök, illetve az azokat használó szakemberek bemutatkozására kerül sor. A gepárd mellett egy, többek között gázkitörések eloltására használható turbóreaktív oltógépjármű, melyre egy MIG vadászgép hajtóműve van szerelve, a zsiráf-háznál pedig egy katasztrófavédelmi autó lesz látható. A Gazdasági bejárat mellett egy modern tűzoltóautó és egy régi, kézi pumpálós fecskendő várja az érdeklődőket. Itt meg is lehet próbálni, hogy ki milyen ügyesen tud célzottan vízzel telt fecskendőt használni. A Zsiráf-ház teraszán jutalomért veszélyes anyagok beazonosítását lehet gyakorolni, persze nem élőben, csak egy piktogram-felismerő játék keretében. A motivációt segíti majd néhány felpróbálható tűzoltósisak és a legügyesebbeknek járó jutalom is. A nyúlsimogatónál - mi is lehetne ennél természetesebb - árvízvédelmi nyúlgát épül majd folyamatosan az erre vállalkozó látogatóink segítségével. Állatkertekben is előfordulhatnak veszélyes helyzetek, például állatszökések. Az Oktatóközpont mellett kígyófogó bot és nagy nyeles háló segítségével bárkinek lehetőséget adunk állatbefogó ügyességét kipróbálni. 11 órakor a gazdasági bejárat mellett a nap egyik leglátványosabb eseményére, a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság közreműködésével, egy műszaki mentés bemutatására kerül sor. Ezen nemcsak összeütközött gépjárműveket választanak szét, de a sérülteket alakító önkéntesek és egy náluk lévő állat szakszerű menekítését is megtekinthetjük. 15 órától, a Maros Mentőcsoport és a DKMT Rescue Team talán még az előbbinél is sokoldalúbb, izgalmasabb vízi mentési bemutatója következik a Vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon. A program zárásaként a Szegedi Kutya Klub tagjai egy szórakoztató kutyabemutató után ismertetik meg az érdeklődőket a kutya elsősegély legfontosabb szabályaival, fogásaival. Szeretettel várunk mindenkit szeptember e szombatján a vadasparkba, ahol kicsinek és nagynak, fiatalabbaknak és idősebbeknek is lesz elég látnivaló, vagy átélni való kaland. E napon mindemellett az intézményben rendszeresen tartott, érdekes ismeretterjesztő kiselőadásokat, látványos etetéseket és állatsimogatást is magába foglaló Zoo Típusú Találkozások programokat is megtartjuk a következő sorrendben: 9.30: Főúr kérem – vízi revü a pingvineknél, 11.30: Nyilvános tréning a borjúfókáknál, 11.30: Amazonas állatvilága (találkozó a jaguárnál), 13.00: MEGFOG-LAK – „nemszeretem” állatok simogatása, 14.00: Ablak a zsiráfra, 15.00: Nyilvános tréning a borjúfókáknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.