Gazdaság

Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás

Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás

2013. szeptember 13., péntek
Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás
buza_mezogazdasag_szantofold_gs

Még mindig tart az állami tulajdonú TIG Nonprofit Kft. gabonafelvásárlási akciója, a cég nem találkozott tömeges felajánlással a gazdák vagy a felvásárlók részéről, a beszerzés üteme lassabb az előre tervezettnél - írta a Napi Gazdaság pénteken.

A Vidékfejlesztési Minisztérium nyáron mintegy 30 ezer tonna gabona felvásárlására adott engedélyt a társaságnak a termelők megsegítése érdekében.

Vámosi Csaba

, a TIG kereskedelmi igazgatója a lappal pontos adatokat nem közölt az eddig felvásárolt mennyiségről, de annyit elárult, hogy a cég rendelkezésére álló erőforrások alapján akár teljesülhet is a 30 ezer tonnás mennyiség, sőt akár meg is haladhatják azt. Az, hogy meddig folytatódhat a felvásárlás, tulajdonosi döntés kérdése, az igazgató szerint sem a TIG-nek, sem a VM-nek nem célja, hogy meghatározó piaci szereplő legyen a gabonapiacon. A TIG a fizikai piacon kialakult árakat kínálja a termelőknek: a malmi minőségű búzáért tonnánként 44 ezer forintot fizet, amit az őstermelőknek még kiegészít a kompenzációs felárral, így ők 49 ezer forintos tonnánkénti árra számíthatnak. Ez utóbbi kedvezőbb, mint a jelenlegi piaci vagy tőzsdei ár. A tervek szerint még az idén elindítanak egy kukoricafelvásárlási akciót is és más termény vásárlása sem kizárt - mondta a kereskedelmi igazgató a Napi Gazdaságnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.