Egyetem

Megkezdték félévüket a külföldi gólyák az SZTE-n + FOTÓK

Megkezdték félévüket a külföldi gólyák az SZTE-n + FOTÓK

2013. szeptember 4., szerda
Megkezdték félévüket a külföldi gólyák az SZTE-n + FOTÓK
kulfoldi_diakok_17_gs

Több, mint kétszáz külföldi hallgató kezdi meg szeptembertől tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem. Először ebben a tanévben, mind a tizenkét kar fogad diákokat. Szerdán a szegedi egyetem rektora is üdvözölte a hazánkba nemrégiben érkezett diákokat.

225 külföldi részképzős diák kezdte meg tanulmányait a napokban a Szegedi Tudományegyetem mind a tizenkét karán. A hallgatónak

Szabó Gábor

azt kívánta, ismerkedjenek és barátkozzanak meg Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményével, rajta keresztül pedig a magyar kultúrával, mert az itt szerzett tapasztalatok építőelemei lehetnek későbbi karrierjüknek. A rektor kiemelte, a vendégdiákok fogadása komoly szerepet játszik a határon túli intézményekkel való együttműködésben. A több mint kétszáz hallgató közül 51 fő teljes tanévre érkezett. A többiek egyelőre egyetlen félévet töltenek az universitason, ez idő alatt dönthetnek arról, későbbiekben is itt kívánják-e folytatni a tanulmányaikat. „A legnagyobb létszámú program, az az Erasmus mobilitási program, ahol évről évre egyre több külföldi hallgatót fogadunk. Tavaly 165 erasmusos hallgató kezdte meg itt tanulmányait. A legtöbben Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból és Franciaországból jöttek, összesen 19 ország képviselteti magát, 96 egyetemről érkeztek áthallgatók” – így

Balogné Molnár Gabriella

, a Nemzetközi Mobilitási Iroda irodavezetője a gólyákról. Az Erasmus Mundus – mesterszakosoknak hirdetett – programban harmadik országokból is érkeztek diákok, összesen 17-en a Fülöp-szigetektől egészen Jordániáig. A Magyar Ösztöndíj Bizottság jóvoltából pedig további 6 hallgató kezdi meg tanulmányait a bölcsész-, és a természettudományi karon. Egyébként az idei évi legnépszerűbb fogadó karnak a Bölcsészettudományi, az Általános Orvostudományi, illetve a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar bizonyult.

kulfoldi_diakok_08_gs

Nguen Thi Hai Yen

, a mentorok koordinátora úgy tájékoztatta portálunkat, jelenleg 35 magyar egyetemista diákkal működik közre az Erasmus Student Network szegedi szekciója. Egy ország több kísérőt is kap, de a létszám miatt szükség volt összevonásokra. A lengyelek és a szlovákok például egy csoportba kerültek. „Egészen attól a pillanattól, hogy megérkeztek a szegedi vasútállomásra, velük vagyunk, de mi ébresztjük őket minden nap, segítünk nekik lakást keresni és eligazodni a bérleti szerződések útvesztőjében. Elkísérjük őket a bevándorlási hivatalhoz, vagy akár orvoshoz az egész félév folyamán” – összegezte a mentorok feladatait. A megnyitót követően a külföldi diákok mentoraik segítségével beiratkoztak választott intézményeikbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.