Közélet

Magyarországon tréningeznek több ország speciális mentői

Magyarországon tréningeznek több ország speciális mentői

2013. szeptember 4., szerda
Magyarországon tréningeznek több ország speciális mentői

Egyhetes tréninget tart a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nemzetközi speciális mentőcsapata a Komárom-Esztergom megyei Ászár mellett, az esemény minősítő vizsgával zárul pénteken.

A tréningen 75 szakember vesz részt az Egyesült Államokból, Ukrajnából, Romániából és Magyarországról - tájékoztatta

Pavelcze László

, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója szerdán az MTI-t. A tíz éve alakult Rescue 24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportot a Baptista Szeretetszolgálat hozta létre. Az ötszáz főt számláló csoportnak a magyarokon kívül többek közt ausztrál, amerikai, japán, indonéz, cseh, lengyel, ukrán és román tagjai vannak, akiknek civil foglalkozása is a mentéshez kapcsolódik: tűzoltók, orvosok, bányamentők, légimentők, vízimentők a hétköznapokban. A résztvevők éles helyzetekben már többször dolgoztak egy csapatban egyebek mellett Törökországban, Indonéziában, Haitin és szinte valamennyi földrengés- és katasztrófasújtotta területen, így jól ismerik egymást, és egy hetet minden évben együtt gyakorlatoznak, idén Magyarországon. A magyarok a tréning alkalmával leteszik a magyar önkéntes mentőszervezetekre vonatkozó minősítő vizsgát is - mondta Pavelcze László. A Magyarországon működő önkéntes mentőszervezeteknek nemzeti szakmai minősítő vizsgát kell tenniük, amelyet a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakemberei felügyelnek. A speciális mentők többek között vízi mentésből, légi mentésből, utcai kutatómentésből és alpintechnikából tesznek vizsgát. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt alakult meg a speciális helyzetekben bevethető HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet és a HUSZÁR közepes kutató-mentő csapat, amelyeket önkéntes különleges kutató-mentő egységek alkotnak. Ezek mellé kívánja delegáltatni magát a Rescue 24 mentőcsapat a vizsga teljesítésével. "Mi önállóan, de az állami szervvel hivatalos partnerségben, a magyar, illetve a nemzetközi normáknak megfelelve kívánunk tevékenykedni Magyarországon és külföldön egyaránt" - mondta Pavelcze László az MTI-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.