Közélet

Magyar képviselők megemlékezése Csúrogon

Magyar képviselők megemlékezése Csúrogon

2013. szeptember 26., csütörtök
Magyar képviselők megemlékezése Csúrogon
Magyar képviselõk megemlékezése Csúrogon

A második világháborúban a Vajdaságban ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok emléke előtt is tisztelegtek az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagjai csütörtökön Csúrogon.

Potápi Árpád János

(Fidesz) elnök – miután koszorút helyeztek el a Vajdaságban ártatlanul kivégzett magyarok tiszteletére állított csúrogi emlékműnél – újságíróknak elmondta: Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész bronz szoborkompozíciója nem csak csúrogi áldozatokra emlékeztetett, hanem mindazokra, akiket 1944-45-ben meggyilkoltak a visszatérő szerb partizánok. „Nyugodtan kimondhatjuk, etnikai tisztogatást hajtottak végre”, népirtás történt – fogalmazott a politikus. Sosem szabad elfelednünk ezt a vérengzést, mert a történelem azt bizonyítja, bármikor, bárhol megtörténhetnek hasonló esetek – hangsúlyozta a honatya. A történelmi megbékélés folyamata elindult azzal, hogy júniusban

Áder János

köztársasági elnök és

Tomislav Nikolic

szerb államfő jelenlétében felavatták a magyar áldozatok emlékművét és a szerb halottak emlékét őrző múzeumot. Jó lenne, ha ez tovább haladna és néhány évtized elteltével arról beszélhetnénk, hogy a két nép barátja egymásnak.

Teleki Júlia

, a vérengzések egyik túlélője, egykori vajdasági tartományi képviselő elmondta, a szobrot ismeretlenek nyáron megrongálták, letörték a keresztre feszített Krisztus-alak fejét és glóriáját. Úgy fogalmazott, bár a történteknek feltehetően nincs etnikai indíttatása, feltehetően fiatalok vandalizmusáról van szó, az emlékmű környezete nem méltó az áldozatokhoz. A képviselők virágot helyeztek el az 1942-es razziák során ártatlanul meggyilkolt szerb áldozatok emlékére a Topalov-raktárban kialakított múzeumban is. Pénteken a testület tagjai tárgyalnak a belgrádi parlament diaszpórában és a régióban élő szerbek ügyeivel foglalkozó bizottságával, majd részt vesznek a bukovinai székelyek letelepedésének 130. évfordulója alkalmával szervezett ünnepségen Hertelendyfalván.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.