Közélet

LMP: a szegedi torony alatt nem divat az állampolgári részvétel

LMP: a szegedi torony alatt nem divat az állampolgári részvétel

2013. szeptember 26., csütörtök
LMP: a szegedi torony alatt nem divat az állampolgári részvétel
SZS20130926_lmp_sajtotajekoztato_005

Az LMP az állampolgári részvétel hete kapcsán beszélt sajtótájékoztatón arról, hogy mennyire fontos lenne a torony alatt is szélesíteni a civil részvételt a városirányítás, gazdálkodás különböző folyamataiba.

A párt megyei koordinátora,

Málovics György

először arról szólt, hogy tőlünk nyugatra már bevett gyakorlat a politikában a széles állampolgári részvétel, ami egyfajta kontrollja a hatalomgyakorlásnak. Ezek megnyilvánulhatnak demonstrációkban, kisebb, figyelemfelhívó, utcai akciókban vagy polgári engedetlenségi mozgalmakban, másrészről pedig szervezet formában, érdekképviseleti, civil csoportok működésében, melyeket integrálnak a képviseleti demokrácia különböző irányító testületeibe. Málovics szerint ezekkel szemben a politika lehet befogadó és elutasító, nálunk sajnos az utóbbi attitűd a jellemző. A konkrét szegedi példák tekintetében

Szentistványi István

, LMP-s önkormányzati képviselő nyilatkozott. Elsőként a pályázatok közgyűlési döntései témakörében az elmúlt közgyűlés elé terjesztett partnerségi egyeztetési tervet említette. A politikus szerint ennek az előterjesztésnek épp az lenne a lényege, hogy minél szélesebb körben jelölje meg azokat a civil és érdekvédelmi csoportokat, amelyeket az önkormányzat egy-egy döntés-előkészítésnél felkeres egyeztetés céljából. „Sajnos azonban azt látom, hogy a lehető legszűkebbre szabta az előterjesztés a civil ruhát, ugyan az a néhány egyesület lett megnevezve, akikkel eddig is, évek óta együttműködött a város, miközben minden kérdéshez megjelölhetnénk több civil résztvevőt is. Azt fogom javasolni a pénteki rendkívüli közgyűlésen, hogy szélesítsük ki a kört, a társadalmi részvétel hatékonysága ezt kívánja” – emelte ki.

SZS20130926_lmp_sajtotajekoztato_007

Másik példaként az IKV ügyét említette a képviselő. A városi cégnél ugyanis hiába akarja visszahívni a városvezetés az ügyvezetőt, ez a cég működési struktúráján semmit sem változtatna, évtizedes berögzült gazdálkodási modellek mentén vezetik ugyanis a városi cégeket. Szerinte semmit sem változtatna a cég működésén, mechanizmusán, ha egy hasonló képességű új arc vezetné a vállalatot. „Egy lehetőséget látok arra nézve, hogy a lakosok problémai, kérései valóban képviselve legyenek a cégben, az pedig egy állampolgári tanács jellegű grémium felállítása, amely összegyűjtené, tematizálná a lakossági igényeket és azt képviselné a cégvezetésen belül” – fejtette ki Szentistványi kiemelve, hogy erről készülni fog egy részletesen kidolgozott javaslat, amit bevisznek majd közgyűlés elé is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.