Sport

Labdarúgás: Major László az új Csongrád megyei szakmai igazgató

Labdarúgás: Major László az új Csongrád megyei szakmai igazgató

2013. szeptember 13., péntek
Labdarúgás: Major László az új Csongrád megyei szakmai igazgató
majorlaszlo_utc_nagymagocs_mj-00261

A 44 esztendős szakember Lóczi Istvánt váltotta. Feladata a Bozsik-program koordinálása egyesületi, intézményi szinten, illetve az edzőképzés fejlesztése.

2013. szeptember 1-jétől

Major László

vette át a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei szakmai igazgatói posztját. A változásról csütörtök este a Bozsik-program megyei értekezletén tájékoztatták a klubokat. A részletekről és az átalakulás hátteréről először

Nógrádi Tibort

, az MLSZ megyei igazgatóját kérdezte a SZEGEDma.hu.

Négy alközpontot hoznak létre Csongrád megyében

Major László

A 44 esztendős, UEFA "A" licences szakember a megye I-es Ujszegedi TC vezetőedzője, a Csongrád megyei válogatott egyik edzője. Játékosként 125 NB I-es meccs, 21 ifjúsági és 3 utánpótlás-válogatottság, valamint a Békéscsaba színeiben 4 UEFA-kupa-mérkőzés fűződik a nevéhez. Trénerként felvitte a megye I-be a Mórahalmot, megyebajnok lett a Sándorfalvával (2009), NB III-as ezüstérmes a KITE-Szegeddel (2011), majd az NB II-ben hatodik az Orosházával (2011).

"A Magyar Labdarúgó-szövetség az utóbbi hetekben átstrukturálta az utánpótlás-képzési rendszerét, egyfajta paradigmaváltást hajtott végre annak érdekében, hogy a tömegesítés és a minőségi kiválasztás terén is sikerüljön előrébb lépni. A strukturális változások mellett személyi kérdések is terítékre kerültek. Mind az MLSZ, mind a Csongrád megyei igazgatóság nagyon hálás azoknak a szakembereknek, akik az elmúlt években az itteni edzőképzésben, utánpótlás-koordinálásban, szakmai igazgatásban dolgoztak, ám a jövőben más jellegű munkát és teljesítményt vár el, ami új embereket kívánt. Az eddigi vezető,

Lóczi István

így más feladatot kap a megyei futball irányításában, amellett, hogy hálával tartozunk neki edzőnemzedékek kineveléséért. A szakmai igazgatói posztot így szeptember 1-jével Major László vette át, aki előtt az első komoly kihívás a Bozsik-programunk beindítása, koordinálása" - foglalta össze a sportvezető. A részletekkel kapcsolatban Nógrádi Tibor elárulta, Csongrád megyében mostantól négy kiemelt egyesület köré szervezik a programot, a negyvenhét érintett csapat tehát négy alközponthoz tartozik. A négy alközponti egyesület a következő: KSE Balástya, Hódmezővásárhelyi FC, Szeged 2011, Tisza Volán SC. Ezek kiválasztásánál - fűzte hozzá - földrajzi és szakmai szempontok játszottak szerepet. A négy alközponthoz egyébként nyolc körzet tartozik, egy-egy körzethez pedig öt-hat csapatot rendeltek. Az eredményes működés biztosításában nagy felelősség hárul majd a hamarosan kijelölendő alközpontvezetőkre is. A megyei igazgató és az új szakmai igazgató megtette javaslatát, és tárgyalt is a jelöltekkel, kinevezésük az MLSZ jóváhagyását követően napokon belül megtörténik - tudtuk meg.

Előtérbe kerül a kiválasztás

"A 7-13 éves korosztályt illetően továbbra is fontos feladat marad a futball népszerűsítése és a tömegesítés, ugyanakkor a jövőben hangsúlyosabb szerepet kap a tehetséggondozás, a kiválasztás, tehetségeket kell felfedeznünk és adnunk a magyar labdarúgásnak" - jellemezte az új szakmai igazgatóval szemben megfogalmazott elvárásokat. Nógrádi Tibor azért tartja ezt fontosnak, mert miközben Csongrád megyében az elmúlt évek során felnőttszinten határozott lépések történtek a tömegesítés, a csapatlétszám bővítése érdekében, addig a fiataloknál a Bozsik-szegmensben hasonlóról nem lehet beszámolni. "A csütörtöki Bozsik-értekezleten kiosztottam a csapatvezetőknek azt a statisztikát, mely mutatja, hogy a megye lakosságához viszonyított igazolásszám tekintetében a tizennyolcadik helyen szerénykedünk az országban, csak Borsod megyét és Budapestet előzzük meg. Célunk, hogy egy év alatt, azaz a 2014/15-ös szezon kezdetére a középmezőnybe, a tizennegyedik-tizenhatodik helyre tornázzuk magunkat. Ötven szakember vett részt a megbeszélésen, s úgy gondolom, közösen el tudjuk érni ezt a mennyiségi előrelépést, illetve minőségi labdarúgókat is adunk a megye futballjának" - jelentette ki.

Major: A futball az életcélom

majorlaszlo_utc_nagymagocs_mj-00251

Az új szakmai igazgató első szava a köszöneté: Major László portálunkon keresztül is köszönetet mond azoknak, akik támogatták, segítették abban, hogy elfogadhassa a "váratlan és megtisztelő" felkérést. "A labdarúgást életcélomnak tekintem, olyan nemes munkának, melyet csak százszázalékos odaadással vagyok hajlandó csinálni. Hogy eddig mi történt a megyében, azzal nem kívánok foglalkozni, csakis előre tekintek. Mind játékosként, mind edzőként sokat megéltem már a pályán és a pálya mellett, biztos vagyok benne, hogy tapasztalatommal tudok segíteni a Csongrád megyei focinak. Mindig csak a munkában hittem, ez a hitvallásom, ebben a pozícióban sem lesz ez másként. Segítőimmel együtt előbb-utóbb eredményeket mutathatunk fel a két fontos, hozzám rendelt területen: a Bozsik-program egyesületi és intézmény szintű koordinálásában, valamint az edzőképzésben" - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.