Közélet

Kutatók éjszakája a törvényszéken is + FOTÓK

Kutatók éjszakája a törvényszéken is + FOTÓK

2013. szeptember 30., hétfő
Kutatók éjszakája a törvényszéken is + FOTÓK
kutatokejszakaja_torvenyszek006

A Szegedi Törvényszék az idei évben először csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz, amelynek keretében szeptember 27-én 18 órától az intézmény épülete is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

A közel 120 érdeklődőt

Tárkány-Szűcs Babett

, a törvényszék megbízott elnöke fogadta, majd a törvényszéki séta keretében a látogatók megtekinthették a Szegedi Törvényszék épületét, bepillantást nyerhettek a bírói folyosóra, a kollégiumi terembe, valamint a törvényszék elnöki irodájába is. A séta során az érdeklődők megismerhették a bíróvá válás folyamatát, azon belül is különös hangsúlyt helyezve a fogalmazóvá válás folyamatára, a fogalmazóképzés menetére. Betekintést nyerhettek továbbá egy tárgyalóterembe is, ahol a polgári és büntető eljárások lényegi elemeit mutatták be számukra. A bírósági könyvtár állományát, így többek között a bíróság birtokában lévő régi könyveket, Harmados Mária könyvtáros tisztviselő mutatta be a látogatóknak, akik Werbőczy Tripartitumának 1894-es kiadását is megtekinthették. A programsorozat második részeként a törvényszék díszterme adott otthont annak az előadássorozatnak, amelynek keretében a különböző jogágak jeles képviselőitől hallathattak előadásokat a jelenlévők, így

Komáromi Zoltántól

, a Szegedi Törvényszék tanácselnökétől a bírósági szervezetrendszerről,

Joó Attilától

a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumvezetőjétől a halálbüntetés megítéléséről,

Vida-Sós Tündétől

a Szegedi Járásbíróság bírájától az adatvédelem jelentőségéről,

Cséffán Józseftől

, az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetőjétől, a jogtudományi és a bírói gyakorlat kölcsönhatása a munkajog területén, végül

Kardosné Csorba Ágnes

a Szegedi járásbíróság csoportvezető bírája a devizahitelekkel kapcsolatos perek jellemzőit mutatta be. A rendezvény végén az elhangzottakról jogi kvízt tölthettek ki az érdeklődők, amelyért apró tárgynyereményben részesültek. A sikeres rendezvényt követően 21 órakor zártak a törvényszék kapui. A Szegedi Törvényszék a példaértékűen sikeresnek minősíthető rendezvény tapasztalatain felbuzdulva a jövő évben is csatlakozni kíván a Kutatók éjszakája programsorozathoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.