Közélet

Kunhalmi: a közoktatást nem lehet biflázással javítani (FRISSÍTVE!)

Kunhalmi: a közoktatást nem lehet biflázással javítani (FRISSÍTVE!)

2013. szeptember 19., csütörtök
Kunhalmi: a közoktatást nem lehet biflázással javítani (FRISSÍTVE!)
kunhalmi_agnes_forum01_gs

Alattvalóvá teszi a pedagógusokat, és lassan működésképtelenné teszi a közoktatási rendszert a kormány – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa a Szegfű Klubban. A Fidesz közleményében viszont azt hangsúlyozza, hogy pedagógus-béremeléssel és ingyen tankönyvekkel indult a tanév Csongrád megyében.

A szeptemberben indult 2013/14-es tanévre a közoktatást érintő változások olyan mértékű terhet rónak a rendszerre, hogy lassan működésképtelenné válik – szögezte le

Kunhalmi Ágnes

, az MSZP elnökségi tagja. Az oktatáspolitikus a Baloldali Páholy rendezvénye előtt sajtótájékoztatón emlékeztetett, a köznevelési törvény minden paragrafusa életbe fog lépni a tanév folyamán. Bírálta az államosítást, a működtetés és a fenntartás szétválasztása komoly gondokat okoz Kunhalmi szerint, illetve nehezményezte, hogy az önkormányzatoknak nincs beleszólásuk abba, hogy mi történik az intézményekben, például a nyújtott szolgáltatások vagy épp a pedagógiai program terén. A szakpolitikus kijelentette, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem tudja ellátni a rá ruházott feladatokat, hiszen egy betört ablak cseréjére hónapokat is várni kell, vagyis lassú és bonyolult a központosított új rendszer.

kunhalmi_agnes_forum06_gs

Az új Nemzeti Alaptanterv (NAT), amit felmenő rendszerben vezetnek be, gyakorlatilag megtanulhatatlan és megtaníthatatlan a gyerekek számára – folytatta a felsorolást Kunhalmi Ágnes. Túlzsúfoltnak és a lexikális tudásra koncentrálónak nevezte a NAT-ot, megjegyezve, hogy a mai gyorsan változó világban nem hinné, hogy a közoktatást kizárólag a „biflázással” lehet javítani. Hozzátette, a mostani kormány a köznevelést tűzte ki céljául, s pont a nevelést lehetetleníti el. Az MSZP-s politikus a mindennapos testnevelés, valamint a hit- és erkölcstan kötelező bevezetése helyett a választás szabadságát tartaná jobbnak, míg kalkulációi szerint a mostani pedagógus béremelés gyakorlatilag nem fog pluszt hozni a tanároknak. Kunhalmi elmondta, a kötelező óraszám növelése, a cafetéria megszüntetése, valamint a túlóradíj beépítése az alapbérbe egytől-egyig elvett a pedagógusoktól, így a szocialista politikus úgy számol, hogy a többség nullára fog kijönni a 60%-osnak ígért, végül átlagosan 34%-os béremelés után. Bírálta a tankönyvpiac átalakítását is, Kunhalmi tudomása szerint szegedi iskolákba sem érkezett meg minden munkafüzet és kisegítő kiadvány, miközben a szülőknek az előző évektől eltérően korábban kellett kifizetniük a tankönyveket. Sajtótájékoztatóján szólt a most felálló Nemzeti Pedagógus Karról, ami az MSZP-s szakpolitikus szerint megalázó, hiszen etikai kódexet kényszerítenek a pedagógusokra, gyakorlatilag ezzel alattvalóvá teszik őket.

A Fidesz Sajtóirodája a Csongrád megyei tanévkezdéssel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz szeptember 19-én „Pedagógus-béremeléssel és ingyen tankönyvekkel indult a tanév Csongrád megyében is” címmel:

„A pedagógusokat béremeléssel, a rászoruló gyermekeket ingyenesen tankönyvekkel, a kiskeresetű családok megélhetését további rezsicsökkentéssel és adócsökkentéssel segíti a Fidesz-kormány a most induló tanévben. Nem hiszünk a szocialisták oktatáspolitikájában, amely kimerült az iskolák bezárásában, a pedagógusok elbocsátásában, a fizetésük csökkentésében. A Gyurcsány-Bajnai-kormány elszegényítette a gyermekes családokat. A Csongrád megyében élők nem kérnek többet a bukott baloldalból. A szocialisták szétverték az oktatási rendszert, cserbenhagyták a pedagógusokat, elszegényítették a szülőket és a gyermekeket. A baloldal kormányzása alatt százmilliárdokat vont el az oktatásból, több tízezer pedagógus tett az utcára, több száz iskolára tett lakatot és liberális kísérleti tereppé tették az oktatást. Minden ötödik gyermek funkcionális analfabétaként hagyta el az iskolapadot, a fiatalok szakma nélkül és értéktelen diplomákkal hagyták el az oktatási rendszert. A baloldal megduplázta a fiatalok munkanélküliségét és eladósította őket már akkor, amikor még meg sem születtek. A gyermekek, a szülők és a pedagógusok ma érdemi segítséget kapnak a boldoguláshoz. A Fidesz-kormány átvette a kistelepülések iskoláinak fenntartásának terhét az önkormányzatoktól, ezzel iskolák százait és pedagógusállások tízezreit mentette meg. Szeptemberben életbe lépett a pedagógusok béremelési programja, szeptemberi fizetésük már 34%-kal lesz magasabb az eddigieknél, négy év alatt összesen közel 60%-kal nő a bérük. Ma az olyan hátrányos térségben élő gyermekeknek, mint amilyenek Csongrád megyében is vannak, szociális üdültetést, nyári szociális étkezést és ösztöndíj programokat biztosít a kormány. A most kezdődő tanévben 720 ezer rászoruló és nagycsaládban élő gyermek ingyen kapja a tankönyveket Magyarországon. Csaknem 17 ezer fiatal hátrányos helyzetű fiatalt segít az Útravaló kormányzati ösztöndíjprogram, amely az általános iskolától a szakmaszerzésig elkíséri a diákokat. Szeptembertől az ösztöndíjak összege is emelkedett, a tanulmányi eredményétől függően akár 14-15 ezer forint is lehet havonta”

– olvasható a Fidesz Sajtóiroda közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.