Közélet

Környezettudatosságra nevelték a szegedi cserkészeket + FOTÓK

Környezettudatosságra nevelték a szegedi cserkészeket + FOTÓK

2013. szeptember 28., szombat
Környezettudatosságra nevelték a szegedi cserkészeket + FOTÓK
cserkesznap070

Játékos feladványok és kísérletek hívták fel a Csongrád megyei cserkészek figyelmét a környezettudatos életmód fontosságára: szombaton Szegedre is ellátogatott a Zöld Nap rendezvénysorozat. A legügyesebb kiscserkész egy kerékpárt is hazavihetett a nap végén.

Miért kell szelektíven gyűjteni a hulladékot, és hova kerül az a sok szemét, amit a kukába dobunk? Mi a különbség egy energiatakarékos és egy hagyományos égő működtetése között? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ szombaton a Mátyás térre kilátogató gyerekek: a Magyar Cserkészszövetség nyolc állomásos Zöld Nap vándorprogramja Szegedre érkezett. Az Európai Uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló kezdeményezés célja, hogy játékos módon, a gyerekek nyelvén ismertessék meg a környezetvédelem fontosságát. Közel kétszáz fiatal gyűlt össze szombat délelőtt az alsóvárosi ferences kolostor szomszédságában, a szegedi Márton Áron és Bálint Sándor cserkészcsapatokhoz makói és orosházi cserkészek is csatlakoztak. Vetélkedők során ügyességüket és sütnivalójukat is megvillantva kellett bizonyítaniuk, mennyire vannak otthon "zöld-témában".

Tejesdoboz-tárca és sörösrekesz-mászás

"Hetedik állomásaként látogatott el Szegedre a Zöld Nap rendezvény, melynek célja, hogy játékos feladatokkal tudatos életmódra neveljük a cserkészeket. Magyarország minden nagyobb városában szerettük volna megtartani ezt a rendezvényt, ahol van cserkészélet, a múlt héten Kecskeméten jártunk" - nyilatkozta portálunknak

Kőrös Ákos

koordinátor. A gyerekek a téren felállított sátraknál pecséteket gyűjthettek egy-egy ügyesen teljesített feladatért, a legjobban teljesítettek értékes ajándékokkal gazdagodtak, a fődíj pedig egy kerékpár volt.

Míg az egyik sátorban lévő csapat arról tanult, hogyan gazdálkodhat energiatakarékos égőkkel és konnektorból kihúzott dugaszokkal, addig egy másik helyen a szemétnek hitt anyagokat hasznosíthatták újra: a tejesdobozból pénztárca, a lyukas kerékpárgumiból pedig öv készült. Csere-bere bazár is nyílt a téren, ahol a gyerekek könyvekre és ruhákra cserélhették nem használt dolgaikat. A sörösrekeszmászó-versenyen ottjártunkkor éppen rekord született, az egyik ügyes versenyző Kéri László vezetőtiszt irányítása alatt jutott ebbe a magasságba. A ferences kolostor is kitárta kapuit a gyerekek előtt, falai között a gyógynövényekről és a mézről tudhattak meg többet. Nem szabad egyenlőségjelet tenni a mostani cserkészek és az előző rendszer úttörői között, hiszen míg utóbbi egy politikai párt szemléletének tudatos benevelése volt, addig a cserkészeket a természet szeretetére ésa helyes életvitelre nevelik. "Több különböző korosztály van hétéves kortól, igazából nem lehet kinőni belőle. Speciális pedagógiai módszerekkel felelős, elkötelezett felnőttekké szeretnénk nevelni a kisgyerekeket" - tudtuk meg a koordinátortól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.