Bulvár

Kevésbé drasztikus az Északi-sark jegének idei nyári olvadása

Kevésbé drasztikus az Északi-sark jegének idei nyári olvadása

2013. szeptember 20., péntek
Kevésbé drasztikus az Északi-sark jegének idei nyári olvadása

Az idei nyáron 5,1 millió négyzetkilométerre csökkent a befagyott északi-sarkvidéki tengerek területe, ami lényegesen kisebb zsugorodást jelent, mint a tavalyi évben.

Bár a csökkenés jelentős, a jéggel borított rész nagysága lényegesen nagyobb a 2012 szeptemberében mértnél, amikor a befagyott terület 3,4 millió négyzetkilométerrel negatív rekordot döntött - közölte a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet és a Hamburgi Egyetem. Az értékek azonban nem jelentik azt, hogy változás következik be a folyamatokban. Azokat az éveket, amelyekben alacsony a jégtakaró mértéke, általában egyfajta felépülési fázis követi - mondta

Lars Kaleschke

, a Hamburgi Egyetem tengerfizikusa. A trendek csak hosszabb időtartam alatt figyelhetők meg igazán. A nyári jég kiterjedése különböző tényezők nagyon komplex összjátékának eredménye, ezért évről évre más lehet. A történelmi összehasonlítást tekintve az 5,1 millió négyzetkilométeres kiterjedés is kevés. Az 1980-as és 1990-es években a nyári jégtakaró 6-8 millió négyzetkilométer között ingadozott, majd 2005 óta jelentősen csökkent, 2012-ben pedig elérte az eddig mért legalacsonyabb értéket. Szakmai körökben az az uralkodó vélemény, hogy a visszaesés a klímaváltozás következménye. A szakértők ráadásul azt feltételezik, hogy az Északi-sark körüli vizek belátható időn belül teljesen jégmentessé válhatnak nyáron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.