Kultúra

Kétélű pallost és összekötözött végtagú csontvázat találtak a Móra-múzeum régészei + FOTÓK

Kétélű pallost és összekötözött végtagú csontvázat találtak a Móra-múzeum régészei + FOTÓK

2013. szeptember 25., szerda
Kétélű pallost és összekötözött végtagú csontvázat találtak a Móra-múzeum régészei + FOTÓK
pallos_csontvaz_csanadpalota01

A tatárok pusztítása elől rejthették el a 13. században azt a kétélű pallost, sarlót és lóvakarót, melyeket Csanádpalota határában, az M43-as autópálya régészeti feltárása közben találtak meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A munkálatok során további érdekes leletek, például két összekötözött végtagú csontváz is előkerült.

Értékes régészeti leletek kerültek elő a Csongrád megyei Csanádpalota határában egy bányaterületen: az M43-as autópálya régészeti feltárását végző szakemberek több temető- és településrészletet tártak fel az elmúlt időszakban. A legjobb állapotban megmaradt leletek a tatárjárás korából származnak: egy kétélű pallost, egy lóvakarót és egy sarlót is találtak, melyeket minden valószínűség szerint a 13. században rejthettek el a környéken pusztító tatárok elől. Szintén ebből a korból bukkantak rá két összekötözött végtagú csontvázra- az egyik deréktáján IV. Béla-kori pénzérmékre is ráleltek. A feltárás során további értékes leletek kerültek elő korábbi időszakokból. A Kr. e. 3-2. századból származó kelta sírokban bronzfibulákat, vaskéseket, bronz láncszemeket és egyéb vastárgyakat találtak. Emellett érdekes állatáldozatok is napvilágra kerültek: egy keskeny árokban ló-, birka- és tehénkoponyák bukkantak fel- az állatok többi csontjával nem tudni, mi történhetett. A Kr. u. 2-3. században élt szarmaták idejéből gazdagok sírjait tártak fel, ezeket azonban az évszázadok során a sírrablók kifosztották, és a csontokat is széthányták- a szegényebb sírok viszont szerencsére érintetlenek maradtak. Innen túlvilági útravalót tartalmazó díszedények, fibulák, gyöngyök és vaskések kerültek elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.