Közélet

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen

2013. szeptember 21., szombat
Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen
Hõsi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékmûvet Szen

A második világháborúban Szentes közelében hősi halált halt lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen, Brzózka Marek fiatal szegedi szobrászművész alkotását szombaton avatták föl.

A rozsdamentes acéllemezekkel borított emlékmű egy négymotoros repülőgép egyik szárnyát formázza, síkja Lengyelország felé mutat. Az emlékmű talapzata egy kinyílt ejtőernyőt mintáz, a szoborhoz vezető sétány pedig egy repülőtér kifutópályáját idézi meg. A szobor alapjában elhelyezték a pilóták repülőgépének egy darabját is.

Roman Kowalski

, Lengyelország budapesti nagykövete ünnepi beszédében azt mondta, lengyel emlékhelyekkel sűrűn borított föld a magyar. A régmúlt szentjeit, királyait és a közös függetlenségi harcok hőseit megidéző helyek mellett ott vannak a két nép kapcsolatainak különleges időszakát, 1939 szeptemberét megjelenítő színhelyek – ahol több tízezer lengyelnek adtak gyakran életmentő menedéket –, vagy az 1956-os forradalom emlékei, amelyek azt a kort idézik, amikor mindkét nemzet kísérletet tett az igazi függetlenség visszaszerzésére - tette hozzá. Hangsúlyozta: Szentes új és nagyon fontos pont lett a lengyel történelmi emlékezet térképén. 1944 augusztusa és októbere között zajlott le a varsói felkelés. A brit irányítással működő, lengyel katonákból álló 1586-os különleges műveleti század hadianyagot és utánpótlást szállított a felkelőknek Olaszországból Lengyelországba. A bevetések első napján, augusztus 2-án éjjel a német radarok észlelték az egyik küldetéséről visszatérő négymotoros Halifax bombázót. A felszálló német éjszakai vadászok a szentesi Tisza-híd közelében lelőtték a repülőt. A hétfős személyzetből öten ejtőernyővel el tudták hagyni a gépet, ők hadifogságba estek. Ketten azonban - a 24 esztendős

Pawel Szejnowski

és a 31 éves

Jan Lewandowski

- életüket vesztették.

A SZEGEDma.hu korábbi, az emlékműrűl szóló, Brzózka Marekkal készített cikkét ide kattintva olvashatják el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.