Közélet

Hoffmann Rózsa: segíteni kell a szórványt, hogy gyarapíthassa az összmagyarságot

Hoffmann Rózsa: segíteni kell a szórványt, hogy gyarapíthassa az összmagyarságot

2013. szeptember 28., szombat
Hoffmann Rózsa: segíteni kell a szórványt, hogy gyarapíthassa az összmagyarságot

Bármennyire kevés magyar is él a szórványvidékeken, nem szabad elengedni a kezüket, meg kell adni a segítséget a szórványban felnövekvő fiataloknak, hogy megőrizzék magyar identitásukat, és ezzel gyarapítsák az összmagyarságot - nyilatkozta az MTI-nek Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, miután az erdélyi Segesváron felszólalt a Kárpát-medencei magyar szórványkollégiumok találkozóján.

Az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki és a kárpátaljai szórványkollégiumok képviselőit a segesvári kollégiumot működtető Gaudeamus Alapítvány látta vendégül megalapítása huszadik évfordulóján.

Hoffmann Rózsa

az MTI-nek elmondta, a magyar kormány anyagi támogatása ahhoz szükséges, hogy a kollégiumok fennmaradjanak, működni tudjanak. Fontosnak tartotta, hogy ma az anyagi támogatáson túl, a legtöbb magyarországi oktatási kezdeményezés kiterjed a külhoni iskolákra is. "A tanulmányi versenyeket ma már úgy hirdetik meg, hogy azok természetszerűen lehetőséget kínálnak a Kárpát-medencei magyarságnak is" - mondta az államtitkár. Megemlítette a nemzeti tehetségprogramot is, amely immár a tehetséges külhoni magyar fiatalokra is kiterjed. "Magyarország erősödik identitásban, nemzeti összetartozásban, gazdasági teljesítményben, és ez erősíteni fogja a külhoni magyarságot is" - tette hozzá Hoffmann Rózsa. A Gaudeamus Alapítvány által működtetett segesvári kollégium eddig mintegy 350 diáknak biztosított méltó lakhatási és tanulási körülményeket, illetve magas színvonalú anyanyelvű kulturális programokat. A Kárpát-medencei szórványkollégiumok e hét végén zajló háromnapos tanácskozásán a szórványban dolgozó iskolák működtetéséért felelős szakemberek veszik számba, hogy mi történt az elmúlt években, és mi az, amit a jövőben el szeretnének érni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.