Bulvár

Hány illatot érez az ember?

Hány illatot érez az ember?

2013. szeptember 19., csütörtök
Hány illatot érez az ember?

Tíz alapillatot érez az ember, például gyümölcsös, mentolos, maró vagy rothadt szagot - csoportosították statisztikai modell segítségével az aromákat amerikai tudósok.

Az érzéki benyomások többségének létezik pontos, tudományos leírása. A színek a fény meghatározott hullámhosszán keletkeznek, a hangok frekvenciájuk alapján csoportosíthatók, az ízek öt alapvető kategóriába sorolhatók: keserű, édes, sós, savanyú és umami, vagyis az ötödik íz, mely a húséhoz áll közel. Csak a szaglással kapcsolatban nem volt eddig ilyen osztályozás. A lewistoni Bates Egyetem

Jason Castro

vezette kutatócsoportja számítógépes technikával csoportosította az illatokat tíz alaposztályba, tanulmányuk a PLoS ONE című tudományos folyóirat friss számában olvasható. "Az első kutatások azt mutatják, van egy kis számú alapillat, mellyel a szagok teljes palettája lefedhető" - írják a kutatók tanulmányukban. Tíz ilyen csoportot alkottak: illatos, fás-gyantás, gyümölcsös, vegyi, mentolos, édes, pattogatott kukoricás, citromos, szúrós és rothadó. A tudósok munkájának alapjául az illatkutatás 1985-ben megjelent alapműve,

Andrew Dravnieks

Az illatok atlasza című könyve szolgált, mely több mint 140 szag jellemzőit írja le. Ezeket az illatokat Castro és munkatársai egy összetett statisztikai módszerrel elemezték. Ez a megközelítés újszerű, az illatokat eddig ugyanis főként kémiai összetételük alapján vizsgálták. A kutatók nem tartják tökéletesnek a rendszerüket, ahhoz kevés illatot elemeztek. "Ez a tíz csoport a világ fontos tulajdonságait, köztük a veszélyt vagy az élelem jelenlétét tükrözi. Továbbra sem bizonyos, hogy nincs több alaposztály, kutatásunk azonban alátámasztja azt az elméletet, hogy a szaglás világa néhány alapvető kategória szerint strukturálható" - írja Castro közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.