Közélet

„Fűzd be!” – fejlődj és fejlessz a nagyítósokkal!

„Fűzd be!” – fejlődj és fejlessz a nagyítósokkal!

2013. szeptember 30., hétfő
„Fűzd be!” – fejlődj és fejlessz a nagyítósokkal!
nagyito02

„Az önismeret rejti azt, hogy ki vagyok. Ha erre tudom a választ, akkor van egy biztos pontom az életben, amit nem vehet el tőlem senki. Meginoghatok néha, de mindig vissza tudok állni, mert ismerem a pályám, tudom a célom” - Vikor Csaba, a Nagyító Alapítvány ügyvezető igazgatója a SZEGEDma.hu-nak az október 12-én startoló úgynevezett Cipőfűző tréningjükről mesélt.

Személyes találkozás önmagammal, veled, veletek – ez a Nagyító Alapítvány szlogenje. A Nagyító egyik programja tulajdonképpen egy alternatív osztálykirándulás, ahol a középiskolások tankönyv, házi és kötöttségek nélkül vesznek részt személyiség és közösségfejlesztő tréningeken, melyet fiatal felnőtt önkéntesek tartanak. E diákhétvégék lényege, hogy kilépve a mindennapi közegből, játékos gyakorlatokon keresztül fejlesszék magunkat és egymást. Az önkéntesektől azonban ez a feladat speciális előképzettséget igényel, melynek legfontosabb alapjaival az alapítvány első bemeneti képzésén, a „Cipőfűző” tréningen találkozhatnak az érdeklődők. A képzés résztvevői hatalmas élményekkel, tudással, önbizalommal gazdagodnak a program során. A Nagyító Alapítvány olyan 20 és 35 év közötti lelkes jelentkezőket (egyetemi és főiskolai hallgatókat) keres, akik szeretik a játékokat, de az önfejlesztésen túl motiváltak a 14-18 éves középiskolásokból álló csoportok vezetésére, a közösségek fejlesztésére, illetve nyitottak arra, hogy a gyerekek önismereti és kommunikációs tudásának hiányosságait pótólják. Fejleszteni és fejlődni! Akár lehetne ez is a képzés érméjének két oldala. „Önkénteseinket e gyakorlati lehetőségen túl, szakmai felkészülésükben is támogatjuk a 10 modulból álló Akadémiai, valamint mentor-tréner programunkkal” - ismertette az alapítvány továbblépési lehetőségeit az ügyvezető igazgató.

nagyito01

Hétvégi programjainkon az önkéntes „cipőfűzős” trénerek a nap huszonnégy órájában együtt mozognak a résztvevőkkel, szinte együtt lélegeznek, ezért, hamar bizalmukba fogadják a diákok őket. A korkülönbség is szinte elenyésző a résztvevők és a trénerek között, ezért szívesebben nyílnak meg nekik és fogadják bizalmukba őket, mint a felnőtteket. „Gyorsan kialakulnak azok a kapcsolódási felületek, amiken keresztül hamar egymásra hangolódik a „tanár és tanítvány”. Ha már megvannak ezek a kapcsolódási pontok, akkor a fiatalok szinte észrevétlenül kezdenek el beszélni magukról, majd tenni is magukért. Mindeközben érzékenységük is megnő a közösségükben megjelenő különbségek iránt” - így

Vikor Csaba

. Az alapítvány nem csupán a középiskolásoknak, de a hallgatóknak is segítséget nyújt társas kapcsolataik, valamint vezetői kompetenciáik fejlesztésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a friss diplomások erős lexikális tudással, de igen karcsú gyakorlati szakismerettel kerülnek ki a felsőoktatásból. A Cipőfűző, valamint az arra épülő akadémiai program éppen arra szolgál, hogy az ifjúságot segítő hallgatók belelássanak abba a tudásba, illetve el is sajátítsák azt, amely pedagógiai munkájuk során szükséges.

nagyito03

Több neves szakember, mint

Bagdy Emőke

,

Forrai Tamás SJ

is támogatja a Nagyító programját és elismerően nyilatkozik hiánypótló tevékenységéről. Hála Istennek vannak olyan felelős beosztású munkatársai a társadalomnak, akik nálunk önkéntesként kezdték és ma már iskolát igazgatnak, vagy épp egy komoly céget vezetnek” - fedte fel a kezdeményezés sikereit az igazgató. A lelkesedés, a kitartás, a felelősség, a játékosság, a humor, az életbe vetett hit olyan kulcskompetenciák, amelyeket a Nagyító Alapítványnál megtalálsz, és amelyeket szívesen megosztanak veled is – olvasható

honlapjukon

. A Cipőfűző tréninghez egy kedvcsináló videót is készített az alapítvány. http://youtu.be/7PGpuZg9zX8

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.