Közélet

Csongrád megye fél éve számokban – bővült az építőipari termelés, stagnált a turizmus

Csongrád megye fél éve számokban – bővült az építőipari termelés, stagnált a turizmus

2013. szeptember 30., hétfő
Csongrád megye fél éve számokban – bővült az építőipari termelés, stagnált a turizmus
statisztika01

Valamelyest élénkült a házasodási kedv Csongrád megyében, de a KSH első féléves adatiból az is kiderül, hogy tovább fogyott a népesség. Pozitív adat, hogy az országos növekedést meghaladva a megyei építőipari termelés jelentősen bővült.

Míg január elsején 410 ezer lakosa volt Csongrád megyének, a félév végére csökkent a népességszám, pedig a halálozások száma jelentősen csökkent, mintegy 11%-kal. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül, a természetes fogyás továbbra is az országos átlagnál magasabb értéket mutat, igaz javultak megyénk ez irányú mutatói, a tavalyi esztendő azonos időszakához képest 20%-kal. A legtöbb csecsemő Szegeden született, az első félévben 645 csöppség látta meg a napvilágot a megyeszékhelyen, míg Hódmezővásárhelyen 204 gyermek született, a többi városban 375, míg a községekben 361 baba jött a világra. A házasodási kedv mintegy 2%-kal élénkült, azonban a félév alatt megkötött 596 házasság nem jelenti nagy, ha figyelembe vesszük az utóbbi évek alacsony szintjét. Továbbra is megfigyelhető, hogy Csongrád megyében az országos átlag alatti mértékben emelkednek a havi bruttó átlagkeresetek. „A megyei keresetek országostól való lemaradása továbbra is jelentős, nemzetgazdasági szinten mintegy 17%-os. Az országos átlagnál kedvezőbb kereseti lehetőségeket csak az oktatás, illetve a mezőgazdaság biztosított, a pénzügyi szolgáltatás, illetve az információ, kommunikáció területén dolgozók keresete ugyanakkor az országos átlag hattizedét sem érte el” – mutat rá a KSH féléves statisztikája.

grafikon

Csökkent az álláskeresők aránya, nőtt a munkanélküliségi ráta

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai alapján elmondható, hogy az álláskeresők aránya közel 5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A mintegy 20 ezer álláskereső között viszont jelentősen – 12%-kal – növekedett a pályakezdők aránya, számuk június végére meghaladta a 2500 főt. A KSH munkaerő-felmérésből az derül ki, hogy a foglalkoztatottak száma alig nőtt, a munkanélkülieké viszont jelentősen, így az országos 10,3%-os munkanélküliségi rátánál magasabb, 13,1%-os figyelhető Csongrád megyében, ellentétben a 2012-es év első félévében kimutatott 9,8%-os munkanélküliségi rátájával. Az elhelyezkedési esélyek azonban javultak, mivel a betöltetlen álláshelyek száma háromtizeddel nőtt az előző esztendős azonos időszakához képest. Valamelyest nőtt a vállalkozások száma, a Kft.-k tekintetében 4%-os bővülés figyelhető meg, míg a betétit társaságok aránya közel ugyanennyivel csökkent. Több mint 60 ezer önálló vállalkozó van Csongrád megyében, 30%-uk egyéni vállalkozó. Ha a munkavégzés jellege szerint osztályozzuk őket, akkor elmondható, hogy 38%-uk mellékfoglalkozásban végzi ezt a tevékenységet, 35% főfoglalkozásban, a fennmaradó 28% pedig nyugdíj mellett. Megyénk földrajzi elhelyezkedéséből adódóan főtevékenység tekintetében továbbra is 43%-ot képvisel a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások aránya.

Fellendülést mutat az építőipar

haz

„Csongrád megyében 2013 első félévében – az országos tendenciával szemben – némileg csökkent a beruházások teljesítményértéke az előző év azonos időszakához képest. A megyei székhelyű megfigyelt szervezetek az első hat hónapban 37,6 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, ami folyó áron mintegy 3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól” – olvasható a KSH tájékoztatójában. A nemzetgazdasági ágak közül az első hat hónap alatt fejlesztésre fordított összeg az ipar esetében volt a legmagasabb – mintegy 11 milliárd forint –, ami az összes beruházásra fordított pénzösszeg közel háromtizedét tette ki. Az építőipari termelés volumene az év első hat hónapjában 5,4%-os bővülést mutatott, ezzel szemben Csongrád megyében 34%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, de a Dél-Alföld másik két megyéjében is nőtt az építőipar teljesítménye. Megyénkben a több mint 21 milliárd forintos termelési értékből egy lakosra átlagosan mintegy 52 ezer jutott. A KSH beszámolójából kiderül, az építményfőcsoportok közül az épületek építésének volumene 44%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, míg az egyéb építmények, így például út-, vasút- és közműépítés terén több mint 18%-os bővülést regisztráltak. Lakásból viszont jóval kevesebb épült, s Szegeden majdnem felére, a községekben 20%-kal esett vissza az átadott lakások száma, a megye többi városa közül pedig csak Csongrádon épült új lakás. A kiadott építési engedélyek száma is csökkent, s érdekes adat, hogy az új lakások hattizede értékesítési céllal, mintegy négytizede saját használatra készült. Megfigyelhető az is, hogy a nagyobb, több szobás lakások irányába mozdult el a piac, a használatba vett lakások közül az egyszobások részaránya 25-ről 19%-ra csökkent, miközben a négy és több szobásoké 17-ről 31%-ra növekedett.

SZS20130525_hidi_vasar_026

Stagnáló a turizmus

Míg a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2012 első félévében dinamikus növekedést mutatott, addig idén ez megtorpant, szemben az országos tendenciákkal, ahol növekedés figyelhető meg. A vendégek száma valamelyest nőtt, de az eltöltött vendégéjszakák száma csökkent. A vendégek 64%-a belföldről érkezett, Szerbiából hatezren érkeztek Csongrád megyében, ami 10%-os bővülést jelent, a képzeletbeli dobogó második helyén a német vendégek vannak, őket a románok követik. Az első félévben Csongrád megyébe érkezett közel 80 ezer vendég közül a legtöbben Szegedre látogattak el, a külföldi vendégek 76, míg a belföldiek 63%-a a napfény városában szállt meg. Mórahalom 8,3, illetve 13,6%-os arányával a második legkedveltebb úti cél, majd a sort Hódmezővásárhely követi. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele az esztendős első hat hónapjában meghaladta a 2 milliárd forintot, ami 2%-os emelkedést utat az előző év azonos időszakához képest. A bevételeknek több mint a felét a szállásdíjak teszik ki, egy vendégéjszaka az országos átlagnál mintegy 700 forinttal kerül kevesebbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.