Közélet

Bödön a rongy mellett – a sajt nagyon fogyott + FOTÓK

Bödön a rongy mellett – a sajt nagyon fogyott + FOTÓK

2013. szeptember 23., hétfő
Bödön a rongy mellett – a sajt nagyon fogyott + FOTÓK
termeloi_elmenypiac_mj121

Paprikalekvár, gyöngyékszer, alma, sajt, fa- és tűzzománcjátékok egymás mellett – kispiacot rendeztek helyi kézműveseknek és termelőknek a Kossuth Lajoson.

Egy igény hívja életre rendszeresen a különböző kézműves és/vagy termelői vásárokat, piacokat: igény a valóságra. Most a Kossuth Lajos sugárúton rendezett I. Bödön háztáji és kézműves piacon beszélgettünk erről az egyik kétgyerekes vásárlóval,

Maitz Dobó Petrával

. „Férjemmel közel egy éve döntöttünk úgy egy nagy Tesco-s bevásárlás után nézve a púposra pakolt bevásárlókocsit, hogy elég. Miután leültünk átbeszélni a vásárlási szokásainkat döbbentünk rá, hogy egy rakás felesleges terméket veszünk, ráadásul a 90 százalékukban azt sem tudjuk, milyen műanyag ételadalékok vannak. Azóta sokkal tudatosabban szerezzük be az élelmiszereinket, több dolgot magunk készítünk el, például 150 forintért jutunk hozzá igazi, házi tejhez, ami sokkal olcsóbb, mint a szupermarketekben, és ebből készítünk túrót, sőt van egy sajtreceptem is” – meséli a két gyermeket nevelő édesanya, akinek a legnagyobb kritikusa a két ifjonc, mint mondta fia egy igazi sajtimádó, így mikor a házi sajtjára rábólintott Lacika, már biztos volt benne, hogy mi az irány. A sajtnál maradva a Rongy kocsma udvarán felállított kispiacon először egy hódmezővásárhelyi sajttermelőt kérdezünk a forgalomról.

Bozóki Mária

mosolyogva beszél arról, mennyi vásárlója volt délelőtt. A termelő a Mars téren is rendszeresen árul, részt vesz a tanyasi termékek

programjában is,

amiről szintén nagyon jók a tapasztalatai, az őstermelőket segítő pályázatokkal kapcsolatban már kevésbé. „Szerencsére tényleg egyre többen keresik a háztáji termékeket, sokat dolgozunk mi is, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben tudjuk árulni sajtjainkat, jelenleg tizenegy tehenünk van, de ahhoz, hogy fejlesszünk, tovább gépesítsünk pályázati segítségre lenne szükség, ami van ugyan, viszont szinte mindegyik utófinanszírozott, nekem pedig nincsenek millióim, amit a kifizetésig nélkülözni tudok” – így a sajtkészítő, akinél kilónként 1500 forintos egységáron lehetett venni az ízesített, füstölt és natúr sajtokat.

Mellette Sarusi Isván árult, aki egészen Csongrádról érkezett, mint mondta nagyon tetszik neki az a folyamat, hogy egyre több a francia jellegű, őstermelői piac, ő is ezért látogatott el ide, és 200 forintért adja az almáinak kilóját. A másik oldalon válogathattunk Zsófi lekvár néven árult paprikalekvárokat, a különlegesen finom ízeket kenyérfalatkákon lehetett megkóstolni. Volt mézes és zöldséges is, utóbbi kategóriában érdekes kezdeményezéssel is találkoztunk. Egy vállalkozás a helyi zöldségtermelőktől, Mórahalomtól, Domaszékig állít össze úgynevezett zöldségkosarat 1500 forintos áron. Ebben mindig az idénynek megfelelő zöldség és gyümölcs kerül, két személynek körülbelül egy heti adagja. Három hónapja működnek, interneten és telefonon lehet rendelni a zöldségdobozokból, mindig tájékoztatják a vásárlókat, hogy éppen milyen termékekből állítják össze a kosarat. Az élelmiszerek mellett kézművesek is árulták portékáikat, válogathattunk gyöngyékszerekből, sálakból és különleges gyerekjátékok közül is, a Zsófi boltja korcsolyázó leány alkotása különösen szép ajándék lehet, ahogy a guruló fabohóc is. Az első Bödön piacot és az október 13-ra szervezett kitelepülést is még ingyenes árusítási lehetőséggel hirdették meg a szervezők, illetve mindenkinek egy terméket kellett felajánlani tombolára. Az első 200 látogató kapott tombolajegyet, majd az interneten lehetett tájékozódni, hogy kinek kedvezett Fortuna. A termelőknek áramot, vizet is térítésmentesen biztosítottak a szervezők. A november 10-re és december 8-ára tervezett piacon már helypénzért lehet árulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.