Közélet

Bemutató szívműtétet hajtottak végre Szegeden

Bemutató szívműtétet hajtottak végre Szegeden

2013. szeptember 21., szombat
Bemutató szívműtétet hajtottak végre Szegeden

A régóta elzáródott koszorúerek katéteres megnyitásának technikáját bemutató szívműtétet hajtottak végre szombaton a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a beavatkozást több mint száz orvos követte élő televíziós közvetítésen.

Ungi Imre

, az SZTE invazív kardiológiai részlegének főorvosa a műtét előtt újságíróknak elmondta, a koszorúerek elzáródása az esetek túlnyomó részében heveny szívinfarktushoz vezet, annak a leghatékonyabb kezelési módja az azonnali katéteres érmegnyitás, amely számos esetben megmenti a beteg életét. A szívkatéterezéssel vizsgált betegek 25-30 százalékánál az orvosok régen - esetenként több éve – elzáródott koszorúereket találnak. Ilyen esetekben a más erek felől kifejlődött "áthidalások" életben tartják az érintett szívizmot, de ez a táplálás kevés a normális életvitelhez, ezért e betegek esetében gyakori a szívelégtelenség, a -ritmuszavar, amely időnként hirtelen szívhalált is eredményez – közölte a szakember. A főorvos elmondta: az ilyen páciensek gyógyszeres kezelése esetén gyakorta ismételten jelentkeztek a panaszok, megoldást sokuk esetében csak a nyitott szívműtét hozhatott. Az utóbbi időben azonban számos különleges eszközt és technikai eljárást fejlesztettek ki a régóta elzáródott erek katéteres megnyitása érdekében. A beavatkozások a meszesedés okozta koszorúér-szűkületek kezeléséhez képest speciális eszközöket, előkészítést és komoly rutint igényelnek, emellett időigényesek, átlagosan háromórásak, de nem ritkák a hatórás műtétek sem – tette hozzá Ungi Imre. Közölte, az elzáródott érszakaszt milliméterről milliméterre kell megnyitni, úgy, hogy az esetleges elágazásokra, kanyarokra csak finom jelekből következtethet az operáló orvos. A beavatkozások kockázata azonban lényegesen alacsonyabb a nyitott szívműtéteké, s a páciens egy-két nap múlva elhagyhatja a kórházat. Ma Magyarországon elsősorban a Szegedi Tudományegyetemen végzik az ilyen típusú műtéteket, évente 100-150 beavatkozást, emellett rendszeresen tartanak élő műtéti bemutatókkal illusztrált továbbképzéseket. A szombati - Gerald Werner darmstadti professzor által elvégzett – műtétet több mint száz hazai, illetve Kelet-Európa tizennégy országából érkezett orvos követte élő televíziós közvetítésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.