Közélet

Az ország nagy részén nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja

Az ország nagy részén nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja

2013. szeptember 5., csütörtök
Az ország nagy részén nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja

Az ország nagy részén emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, továbbra is a Tiszántúlon a legrosszabb a helyzet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

A Tiszántúlon, a Köröstől északra, továbbá Kaposvár környékén negyedik fokú (sötétbordó színnel jelölt) a riasztás. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) által közzétett, a parlagfű pollenkoncentrációja alapján készült térkép szerint a Dunántúl középső részén, valamint a Duna vonalát átlépve kelet felé egyre szélesedő sávban van harmadfokú (bordó) riasztás. Nyugat-Magyarországon és az Északi-középhegységben javult a parlagfűhelyzet. Azokban a térségekben elsőfokú (cinóberpiros) a riasztás. Szombathely térségében, a Dunakanyarban és a Mátrában még enyhébb, a figyelmeztető (narancssárga) jelzésnek megfelelő szintű a parlagfű pollenkoncentrációja. Az OKI aerobiológiai monitorozási osztálya a múlt héten mérte a legmagasabb parlagfű pollenkoncentrációt a levegőben. Az allergiásoknak arra kell számítaniuk, hogy ezen a héten még megmaradnak tüneteik, igazi enyhülésre pedig októbertől számíthatnak. Az ÁNTSZ ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az OKI előrejelzése szerint az idei parlagfűpollen-szezon lefutása enyhébb lesz a sokéves átlagnál. A parlagfűtérkép a szezonban hetente frissül a http://oki.antsz.hu/ és a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon. A térkép a pollenkoncentráció adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást. Ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, de egy-egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.