Sport

Az étkezés

Az étkezés

2013. szeptember 30., hétfő
Az étkezés
szeac_uszt_logo

A futballista felépítésében három dolog összhangját kell megteremteni: az edzését, a pihenését és az étkezését. Nem lenne célszerű most itt a bevitt folyadék, vitamin, rost, szénhidrát, fehérje vagy magnézium mennyiségéről értekezni, ugyanakkor fontos néhány dolgot tisztázni. A rendszeres, napi testmozgás a gyermekeknél nem igényel semmiféle különleges étkezést. Fontos, hogy a szervezetbe vitt energia a felhasznált kalóriával legyen egyensúlyban, ebben az esetben nincs hízás, sem fogyás, a játékosnak csak az edzésmunkára kell koncentrálnia.

Természetesen minden túlzás kerülendő. A gyereket nehéz lebeszélni a cukros üdítőről (bár lehet úgy is nevelni, hogy eszébe se jut), de ne engedjük, hogy csak azt igyon. A gyerekek olykor belefeledkeznek a nassolásba, ezért tudatosítani kell bennük, hogy ha almát vagy répát rágcsálgatnak, mennyivel jobb lesz a teljesítményük a pályán. A táplálkozási szokásokat a gyerek hazulról viszi magával. Ha az egészséges és harmonikus, akkor nincs sok tennivaló. Ellenkező esetben az edzőnek még erre is oda kell figyelnie. Maga a napi adag igen nehezen megállapítható, hiszen több dologtól függhet: a szervezet táplálékhasznosítási képességétől; az izzadás mértékétől; az időszakban elvégzett edzés fajtájától; az edzés intenzitásától; a külső hőmérséklettől; a hormonális állapotunktól; a genetikai adottságainktól. A lényeg, hogy a gyermek az életkorának megfelelő mennyiségben és minél változatosabban étkezzen bőséges folyadék utánpótlással. És erről leginkább a felnőtteknek kell gondoskodniuk.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

szeac_uszt_logo_02

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.