Közélet

A sulikezdésre hangoltak a rendőrök is

A sulikezdésre hangoltak a rendőrök is

2013. szeptember 2., hétfő
A sulikezdésre hangoltak a rendőrök is
iskolakezdes10_gs

Tanévkezdéskor az iskolák környékén a forgalmasabb csomópontokban rendőrök és polgárőrök segítik a kisdiákok közlekedését. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyéb bűn- és baleset-megelőzési kampányokkal is készül.

Ahogy megírtuk

, a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál már negyven perccel az első becsengetés előtt felélénkült a forgalom, autókkal, kerékpárral vagy gyalogosan kísérték gyermekeiket a szülők. Eleve felpezsdül Szeged forgalma a sulikezdéskor, jellemzően torlódások is kialakulnak a reggeli órákban.

Nagy Tiborné

őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, a frekventált helyeken segítik kollégáik a gyermekek közlekedését, Szegeden több helyen motoros rendőrök is ügyeltek a forgalomra. Elhangzott, a városban a Hősök tere környékén és a Madách-iskolánál alakul ki rendre torlódás iskolakezdéskor reggelente. „Már augusztusban elkezdtük az iskolák környezetének a felmérését, és szükség esetén pótoltatjuk a jelzőtáblákat vagy burkolati jeleket. Az elmúlt éveben több intézménynél piktogramokat helyeztünk ki 'gyermekek' felirattal és gyalogátkelőket festettünk fel” – tájékoztatott az osztályvezető. Nemcsak a gyerekeknek kell körültekintőbbnek lenniük, hanem a szülőknek is – jegyezte meg

Vad Róbert

, a CSMRFK Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Az őrnagy úgy látja, egész apró dolgokkal lehet életeket menteni, a passzív biztonsági eszközök használata mellett érdemes arra is ügyelni, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyeket fokozott figyelem mellett közelítsék meg a gépjárművezetők, hiszen a tanév idején olyan helyeken kell a gyerekek jelenlétére számítani reggelente és délutánonként, ahol az elmúlt két hónapban nem közlekedtek.

iskolakezdes09_gs

A KRESZ is változott – hívta fel a figyelmet a kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vezetője.

Szeri István

elmondta, az iskolák közelében kihelyezett gyerekeket ábrázoló tábla például nem egyszerű figyelemfelhívó, sebességkorlátozást is jelöl. Azt is érdemes tudni, hogy az iskolabuszokat a be- és kiszállásának időtartama alatt – melyet az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelez – tilos megelőzni. A látni és látszani elvet például nemcsak a diákoknak kell betartaniuk. Vad Róberttől megtudtuk, kerékpáros kampányra is készülnek, villogókat fognak ajándékozni a bicikliseknek büntetés helyett, míg a külterületi buszmegállókban láthatósági mellényeket fognak osztogatni.

Mottó: biztonságban az iskolában

Négy fő területre koncentrál ebben a tanévben a CSMRFK, a vagyonvédelem mellett, az iskolai erőszak, a drogprevenció és az internet veszélyeire.

M. Toronykőy Márta

, a Bűnmegelőzési Osztály vezetője elmondta, e négy témakör köré csoportosítják éves programtervüket. Folytatódik az országos Ovizsaru és D.A.D.A. Program, melyhez egy különleges módon is hozzájárul a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya. Ők készíthették el az ORFK felkérésére a D.A.D.A. Program munkafüzetét az általános iskolák alsó tagozatosainak részére. A Tini Kék és az Ellen-Szer program is folytatódik, akárcsak a Lépésről lépésre projekt és három kurzust is indítanak a Szegedi Tudományegyetemen. A fiataloknak ajánlják továbbá a

Bulis biztonság

honlapot is, mely egy országosan egyedülálló program keretében működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.