Közélet

A rezsicsökkentés alkotmányba foglalásán gondolkozik a Fidesz

A rezsicsökkentés alkotmányba foglalásán gondolkozik a Fidesz

2013. szeptember 20., péntek
A rezsicsökkentés alkotmányba foglalásán gondolkozik a Fidesz

A Fidesz-frakció a következő két hétben kikéri a kormány véleményét és eldönti, hogy javasolja-e a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását.

Ezt

Rogán Antal

a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője jelentette be pénteken, Budapesten újságírók előtt. A politikus szerint az alkotmányos védelmet azzal garantálnák, hogy az alaptörvényben kétharmadossá tennék azt a készülő jogszabályt, amely a nonprofit közműszolgáltatókról szól és megtiltaná, hogy a "rezsiszolgáltató cégek komoly profitot számítsanak fel". Kiemelte, a lépésre azért van szükség, mert a "szocialisták nem megbízhatóak". Vagyis bár szerinte "egyáltalán nem biztos", hogy az MSZP kormányzati lehetőséghez jut jövőre, mégis garantálni kell, hogy a gyakran monopol helyzetben lévő magánközmű-szolgáltatók később ismét óriási haszonra tegyenek szert. Rogán Antal kifejtette, a Fidesz-frakcióban "komoly vita" alakult ki a kérdésről, "ugyanis képviselőtársaim túlnyomó többsége azt mondja, hogy nem lehet bízni a Magyar Szocialista Pártban". A szocialista kormányok "drasztikusan emelték a rezsi árát" - fogalmazott, példaként említetve, hogy 2002-2010 között úgy emelkedett háromszorosára a gáz ára, hogy azt megelőzően

Lendvai Ildikó

"hangzatosan és nyilvánvalóan" ígérte az ellenkezőjét. A frakcióvezető elmondta, személy szerint támogatja az alkotmányos védelem bevezetését. Kérdésre válaszolva közölte, az Országgyűlés legkésőbb tavasszal fogadhatja el a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.